USA: Bieda powszechna wśród Amerykanów

[2018-05-26 00:44:45]

Ponad 50 mln amerykańskich gospodarstw domowych nie ma dochodów wystarczających na opłaty za czynsz, żywność, opiekę zdrowotną, przedszkole, transport oraz rachunki za telefony komórkowe - wynika z raportu United Way ALICE Project. Według raportu jest to aż 43 proc. wszystkich gospodarstw domowych w USA.

Z raportu przedstawionego przez CNN wynika także, że ponad 16 mln amerykańskich gospodarstw domowych żyje w biedzie. Liczba gospodarstw domowych, w których zarobki nie starczają na podstawowe potrzeby życiowe i bytowe, podwoiła się i wynosi 34,7 mln.

Z największymi problemami związywanymi z biedą borykają się stany: Kalifornia, Nowy Meksyk i Hawaje. Aż 49 proc. gospodarstw domowych cierpi tam niedostatek. Stosunkowo najlepsza sytuacja panuje w Dakocie Północnej, gdzie biedy doświadcza "tylko" 32 proc. gospodarstw domowych.

Ekonomista Robert C. Allen oszacował granicę skrajnego ubóstwa w krajach bogatej północy na 4 dol. dziennie. W krajach rozwiniętych 13,8 mln osób żyje w krańcowej biedzie, z tego aż 5,3 mln w USA.

Według zeszłorocznego raportu Banku Światowego w USA 3,2 mln ludzi żyło nawet za mniej niż 1,90 dol. dziennie.

wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.