Eurostat: Stopa bezrobocia w UE spadła do 7%

[2018-07-05 23:42:10]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w maju bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 7,7% w maju 2017 roku do 7,0% w maju 2018 roku. W kwietniu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,0%. W strefie euro poziom bezrobocia w maju 2018 roku wynosił 8,4%, a rok wcześniej 9,2%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,3%, na Malcie – 3,4% i w Niemczech – 3,7%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,1% (dane z marca bieżącego roku), w Hiszpanii – 15,8% i we Włoszech – 10,7%.

W ciągu ostatniego roku we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek odnotowano na Cyprze (z 11,4% do 8,4%) i w Chorwacji (z 11,3% do 8,9%). Bezrobocie w Polsce spadło z 5,1% w maju 2017 roku do 3,8% w maju 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,2% do 15,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było na Malcie – 4,8%, w Niemczech – 6,1% i w Estonii – 6,8% (w kwietniu). Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,2% (w marcu), w Hiszpanii – 33,8% oraz we Włoszech – 31,9%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od maja 2017 roku do maja 2018 roku spadło z 7,5% do 6,7%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,0% do 7,3%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W maju bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 3,8% (rok wcześniej 4,3%).

Piotr Szumlewicz

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.