Nowy numer "Bez Dogmatu": Antykomunizm w Polsce

[2018-07-19 20:45:00]

Ukazał się 116. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Tematem wiodącym tego wydania jest antykomunizm odmieniany w polskim dyskursie politycznym przez wszystkie przypadki.

W dziale poświęconym temu zagadnieniu m.in. Michał Kozłowski pokazuje, w jaki sposób antykomunizm tworzy wspólną symboliczną przestrzeń dla wszystkich stron politycznego sporu we współczesnej Polsce; Tymoteusz Kochan wyjaśnia, dlaczego antykomunizm w retoryce partii rządzącej przybrał ostatnio formę antymarksizmu; Tomasz Jativa analizuje przyczyny i konsekwencje wykluczenia radykalnej lewicy z dyskursu politycznego; a Michał Kowalczyk opisuje, jak „dekomunizacja”, mająca na celu wymazanie pamięci historycznej lewicy, paradoksalnie spowodowała jej przywrócenie.

Z kolei w dziale politycznym m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje rewizji PiS-owskich wizji gospodarczych, zestawiając założenia wielkich rządowych projektów z ich nader skromnymi realizacjami; Rafał Bakalarczyk udowadnia, że wbrew pokutującemu (również na lewicy) mitowi o przełomie w polityce społecznej, dokonanym przez PiS, partia rządząca kontynuuje w tym obszarze programy zainicjowane przez swoich poprzedników; natomiast Sebastian Słowiński zastanawia się, jak dobrze protestować.

W numerze znajdą Państwo także ciekawe teksty historyczne, m.in. Wanda Tycner, w latach 1971-77 redaktorka naczelna czasopisma "Kobiety całego świata", organu prasowego Światowej Demokratycznej Federacji Kobiet, w rozmowie z Agnieszką Mrozik przywołuje zapomniane wątki ruchu kobiecego w Polsce Ludowej i na arenie międzynarodowej; zaś Dawid Kański analizuje przyczyny upadku PRL. Ponadto polecamy fragment nieopublikowanej jeszcze książki Teresy Święćkowskiej Kochani krwiopijce. Własność literacka i prawo autorskie w dziewiętnastowiecznej Polsce.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.