Nowy numer "Bez Dogmatu": Antykomunizm w Polsce

[2018-07-19 20:45:00]

Ukazał się 116. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Tematem wiodącym tego wydania jest antykomunizm odmieniany w polskim dyskursie politycznym przez wszystkie przypadki.

W dziale poświęconym temu zagadnieniu m.in. Michał Kozłowski pokazuje, w jaki sposób antykomunizm tworzy wspólną symboliczną przestrzeń dla wszystkich stron politycznego sporu we współczesnej Polsce; Tymoteusz Kochan wyjaśnia, dlaczego antykomunizm w retoryce partii rządzącej przybrał ostatnio formę antymarksizmu; Tomasz Jativa analizuje przyczyny i konsekwencje wykluczenia radykalnej lewicy z dyskursu politycznego; a Michał Kowalczyk opisuje, jak „dekomunizacja”, mająca na celu wymazanie pamięci historycznej lewicy, paradoksalnie spowodowała jej przywrócenie.

Z kolei w dziale politycznym m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje rewizji PiS-owskich wizji gospodarczych, zestawiając założenia wielkich rządowych projektów z ich nader skromnymi realizacjami; Rafał Bakalarczyk udowadnia, że wbrew pokutującemu (również na lewicy) mitowi o przełomie w polityce społecznej, dokonanym przez PiS, partia rządząca kontynuuje w tym obszarze programy zainicjowane przez swoich poprzedników; natomiast Sebastian Słowiński zastanawia się, jak dobrze protestować.

W numerze znajdą Państwo także ciekawe teksty historyczne, m.in. Wanda Tycner, w latach 1971-77 redaktorka naczelna czasopisma "Kobiety całego świata", organu prasowego Światowej Demokratycznej Federacji Kobiet, w rozmowie z Agnieszką Mrozik przywołuje zapomniane wątki ruchu kobiecego w Polsce Ludowej i na arenie międzynarodowej; zaś Dawid Kański analizuje przyczyny upadku PRL. Ponadto polecamy fragment nieopublikowanej jeszcze książki Teresy Święćkowskiej Kochani krwiopijce. Własność literacka i prawo autorskie w dziewiętnastowiecznej Polsce.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.