Hiszpania: Centrolewicowy rząd zadekretował przeniesienie zwłok gen. Franco

[2018-08-25 18:15:06]

Rząd podjął decyzję, która była "pilna", i o którą "wielokrotnie prosiła ONZ" - stwierdziła po jego posiedzeniu wicepremier Carmen Calvo. Wyjaśniła, że jeśli nie zrobi tego rodzina byłego dyktatora, gabinet premiera Pedra Sancheza znajdzie mu nowe "godne miejsce pochówku".

Według źródeł w Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) rząd planuje przeniesienie zwłok gen. Franco do końca września br. Gabinet Sancheza odmawia jednak podania konkretnej daty ekshumacji zwłok generała.

Dekret będzie musiał uzyskać jeszcze zgodę hiszpańskiego Kongresu Deputowanych. Do jego przyjęcia wystarczy jednak zwykła większość. Co prawda w 350-osobowej izbie niższej hiszpańskiego parlamentu PSOE ma jedynie 84 deputowanych, ale plan przeniesienia zwłok Franco poparło już m.in. Unidos Podemos i Republikańska Lewica Katalonii (ERC). Z kolei władze liberalnego Ciudadanos zapowiedziały, że wstrzymają się od głosu. Przeciwna przeniesieniu zwłok Franco jest rządząca do niedawna w Hiszpanii konserwatywna Partia Ludowa (PP).

Ewentualne przeniesienie zwłok nie będzie łatwe, ponieważ grób dyktatora znajduje się wewnątrz bazyliki w Dolinie Poległych (Valle de los Caídos). Sekretariat arcybiskupa Madrytu kard. Carlosa Osoro poinformował, iż bez zgody rodziny Franco nie będzie możliwa ekshumacja.

Zapowiedź ekshumacji Franco była jednym z pierwszych planów rządzącego krajem od czerwca Sancheza. Premier wskazywał, że będzie dążył do usunięcia zwłok dyktatora w sposób "polubowny". Zaznaczył, że grób Franco w miejscu pochówku ofiar zapoczątkowanej przez niego wojny z lat 1936-39 narusza godność zmarłych i ich rodzin.

W Dolinie Poległych pochowanych zostało blisko 34 tys. ofiar hiszpańskiej wojny domowej, zarówno przeciwników, jak i zwolenników Republiki. Budowę mauzoleum zadekretował Franco 1 kwietnia 1940 r. - w pierwszą rocznicę zakończenia wojny domowej. Prace trwały do 1959. Mauzoleum zostało wykonane głównie rękami 20 tys. więźniów, w tym politycznych. W myśl polityki "pojednania" każdy dzień pracy oznaczał skrócenie wyroku o dwa dni, zaś za rok pracy darowano 10 lat więzienia.

W kwietniu br. przeniesiono stamtąd ciała czterech osób. Wydarzenie to było efektem bezprecedensowej zgody sądu na prośbę rodzin wnioskujących o zmianę miejsca pochówku.

W lipcu i sierpniu w Dolinie Poległych doszło do kilku, licznych manifestacji zwolenników frankizmu, sprzeciwiających się usunięciu zwłok generała z terenu mauzoleum.

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.