GUS: Stopa bezrobocia bez zmian

[2018-08-30 23:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w lipcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec lipca stopa bezrobocia wyniosła 5,9% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do czerwca 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec czerwca zarejestrowanych było 961,8 tys. bezrobotnych, czyli o 178,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 6,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W lipcu bez prawa do zasiłku było 84,9% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9% oraz kujawsko-pomorskim i podkarpackim – po 8,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5%, małopolskie i pomorskie – po 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,5%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) i powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,3% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.