Biedroń tworzy ruch społeczny

[2018-09-03 20:35:40]

Poetyka internetowego expose nie sprzyja poważnym deklaracjom programowym. Ale to co mówi w filmiku Biedroń nie pozwala choćby z grubsza poznać orientacji politycznej nowej formacji. "Polska jest dobrem wspólnym - musimy ją zatem uzdrowić" - mówi Biedroń, a pewne jest tylko to, że to jego osoba ma być spoiwem.

Marek Tobolewski

Robert Biedroń zapowiedział stworzenie nowego ruchu społecznego. W opublikowanym dziś spocie mówi, że będzie jeździł po Polsce i zbierał przykłady lokalnego działania.

- Policzmy się. Wiem, że jest was wielu. Chcę razem z wami zbudować nową inicjatywę, której celem będzie skuteczne, sprawdzone w praktyce rozwiązywanie naszych problemów - deklaruje w nagraniu.

- Spotkajmy się, policzmy się, niech w końcu coś się zmieni - apeluje Biedroń w finale spotu.

Robert Biedroń, aktualnie prezydent Słupska, od dłuższego czasu sugerował, że jego plan polityczny wykracza już poza lokalny samorząd.

Komentatorzy przewidywali, że utworzy nową siłę lewicową wraz z Barbarą Nowacką (Inicjatywa Polska). Nowacka ostatnio zadeklarowała jednak gotowość współpracy z PO i Nowoczesną.

Potencjalne ugrupowanie pojawiło się już w sondażach wyborczych. Wg badania IPSOS z 19 sierpnia partia Biedronia mogłaby liczyć na 5% głosów.

Foto: @RobertBiedron

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.