Biedroń tworzy ruch społeczny

[2018-09-03 20:35:40]

Poetyka internetowego expose nie sprzyja poważnym deklaracjom programowym. Ale to co mówi w filmiku Biedroń nie pozwala choćby z grubsza poznać orientacji politycznej nowej formacji. "Polska jest dobrem wspólnym - musimy ją zatem uzdrowić" - mówi Biedroń, a pewne jest tylko to, że to jego osoba ma być spoiwem.

Marek Tobolewski

Robert Biedroń zapowiedział stworzenie nowego ruchu społecznego. W opublikowanym dziś spocie mówi, że będzie jeździł po Polsce i zbierał przykłady lokalnego działania.

- Policzmy się. Wiem, że jest was wielu. Chcę razem z wami zbudować nową inicjatywę, której celem będzie skuteczne, sprawdzone w praktyce rozwiązywanie naszych problemów - deklaruje w nagraniu.

- Spotkajmy się, policzmy się, niech w końcu coś się zmieni - apeluje Biedroń w finale spotu.

Robert Biedroń, aktualnie prezydent Słupska, od dłuższego czasu sugerował, że jego plan polityczny wykracza już poza lokalny samorząd.

Komentatorzy przewidywali, że utworzy nową siłę lewicową wraz z Barbarą Nowacką (Inicjatywa Polska). Nowacka ostatnio zadeklarowała jednak gotowość współpracy z PO i Nowoczesną.

Potencjalne ugrupowanie pojawiło się już w sondażach wyborczych. Wg badania IPSOS z 19 sierpnia partia Biedronia mogłaby liczyć na 5% głosów.

Foto: @RobertBiedron

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.