GUS o wypadkach przy pracy

[2018-09-06 22:55:21]

Statystyki GUS wydają się optymistyczne, ale warto pamiętać, że liczba wydatków w Polsce wciąż należy do najwyższych w Unii Europejskiej. Oficjalne statystyki nie obejmują też wielu wypadków, które mają miejsce przy umowach cywilno-prawnych i w szarej strefie. Ponadto wielu pracodawców naciska na pracowników, aby nie zgłaszali uszczerbków na zdrowiu związanych z pracą.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 37007 osób i była mniejsza o 5,3% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2018 r. wypadkom ciężkim uległo 202 osób, czyli o 9,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 73 osób, czyli o 21,5% mniej niż w pierwszym półroczu 2017 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 20, przetwórstwie przemysłowym – 14 oraz transporcie i gospodarce magazynowej – 12.

Zmalała również liczba poszkodowanych przypadająca na 1000 osób pracujących (tzw. wskaźnik wypadkowości) z 3,07 w I półroczu 2017 r. do 2,81 w I półroczu 2018 r.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,06 mln dni, czyli 28,8 dni na jednego poszkodowanego.

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.