GUS o wypadkach przy pracy

[2018-09-06 22:55:21]

Statystyki GUS wydają się optymistyczne, ale warto pamiętać, że liczba wydatków w Polsce wciąż należy do najwyższych w Unii Europejskiej. Oficjalne statystyki nie obejmują też wielu wypadków, które mają miejsce przy umowach cywilno-prawnych i w szarej strefie. Ponadto wielu pracodawców naciska na pracowników, aby nie zgłaszali uszczerbków na zdrowiu związanych z pracą.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 37007 osób i była mniejsza o 5,3% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2018 r. wypadkom ciężkim uległo 202 osób, czyli o 9,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 73 osób, czyli o 21,5% mniej niż w pierwszym półroczu 2017 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 20, przetwórstwie przemysłowym – 14 oraz transporcie i gospodarce magazynowej – 12.

Zmalała również liczba poszkodowanych przypadająca na 1000 osób pracujących (tzw. wskaźnik wypadkowości) z 3,07 w I półroczu 2017 r. do 2,81 w I półroczu 2018 r.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,06 mln dni, czyli 28,8 dni na jednego poszkodowanego.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.