GUS o wypadkach przy pracy

[2018-09-06 22:55:21]

Statystyki GUS wydają się optymistyczne, ale warto pamiętać, że liczba wydatków w Polsce wciąż należy do najwyższych w Unii Europejskiej. Oficjalne statystyki nie obejmują też wielu wypadków, które mają miejsce przy umowach cywilno-prawnych i w szarej strefie. Ponadto wielu pracodawców naciska na pracowników, aby nie zgłaszali uszczerbków na zdrowiu związanych z pracą.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 37007 osób i była mniejsza o 5,3% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2018 r. wypadkom ciężkim uległo 202 osób, czyli o 9,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 73 osób, czyli o 21,5% mniej niż w pierwszym półroczu 2017 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 20, przetwórstwie przemysłowym – 14 oraz transporcie i gospodarce magazynowej – 12.

Zmalała również liczba poszkodowanych przypadająca na 1000 osób pracujących (tzw. wskaźnik wypadkowości) z 3,07 w I półroczu 2017 r. do 2,81 w I półroczu 2018 r.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,06 mln dni, czyli 28,8 dni na jednego poszkodowanego.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).