GUS: Wzrost cen wciąż o 2,0%

[2018-09-15 15:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2018 roku nie zmieniły się, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W lipcu roczna inflacja również wynosiła 2,0%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 8,5% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 15,3%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – 2,4%, edukacji – 2,2% i żywności oraz napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 3,4% i łączności – o 0,9%.

W porównaniu z lipcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny transportu łączności oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 0,4%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 1,7%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 23,8%, masło – o 9,9% oraz warzywa – 8,6%.

Piotr Szumlewicz

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

27 września:

1900 - Zakończył obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W skład Biura jako delegaci polscy weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL.

1908 - Urodziła się Michalina Tatarkówna-Majkowska, działaczka partii komunistycznych, posłanka na Sejm PRL, I sekretarz Komitetu Łódzkiego PZPR,

1936 - PPS, Bund i klasowe związki zawodowe wygrały wybory do Rady Miejskiej Łodzi.

1941 - W obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu zginął Norbert Barlicki, członek władz PPS, prawnik, publicysta, współredaktor "Robotnika".

2009 - W wyborach parlamentarnych w Portugalii zwyciężyła Partia Socjalistyczna premiera José Sócratesa.