GUS: Wzrost cen wciąż o 2,0%

[2018-09-15 15:39:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2018 roku nie zmieniły się, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W lipcu roczna inflacja również wynosiła 2,0%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 8,5% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 15,3%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – 2,4%, edukacji – 2,2% i żywności oraz napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 3,4% i łączności – o 0,9%.

W porównaniu z lipcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny transportu łączności oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 0,4%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 1,7%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 23,8%, masło – o 9,9% oraz warzywa – 8,6%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.