Rosja: Wybory gubernatora Kraju Nadmorskiego unieważnione

[2018-09-22 13:06:35]

Komisja wyborcza Kraju Nadmorskiego na rosyjskim Dalekim Wschodzie unieważniła wyniki drugiej tury wyborów gubernatora. Głosowanie ma zostać powtórzone za 3 miesiące.

Wcześniej unieważnienie wyników zarekomendowała Centralna Komisja Wyborcza z Ełłą Pamfiłową na czele. W jej ocenie podczas kampanii wyborczej doszło tam do "poważnych ingerencji". To pierwszy przypadek od wielu lat, gdy rosyjskie władze uwzględniły doniesienia o fałszerstwach podczas wyborów.

Druga tura wyborów w Kraju Nadmorskim odbyła się 16 września. Z kandydatem Jednej Rosji, wspieranym przez Kreml p.o. gubernatora Kraju Nadmorskiego Andriejem Tarasienką starł się kandydat komunistów Andriej Iszczenko, deputowany regionalnego parlamentu. Niepełne wyniki podane w niedzielę wieczorem zapowiadały sensację. Po przeliczeniu ponad 97 proc. głosów Iszczenko uzyskał 241 tys. głosów, a na Tarasienkę padło ponad 225 tys. Po dwóch godzinach sytuacja odwróciła się. Centralna Komisja Wyborcza podała, że kandydat Jednej Rosji zwycięża różnicą 2 tys. głosów.

Przedstawiciele obu partii oskarżyli się wzajemnie o naruszenia. KPRF wskazała na masowe fałszerstwa podczas wyborów. Z kolei Jedna Rosja oskarżyła komunistów o przekupywanie wyborców. Miejscowa komisja unieważniła wyniki w 13 lokalach wyborczych. Dzień po głosowaniu setki mieszkańców Władywostoku wzięły udział w manifestacji, podczas której żądano unieważnienia wyborów.

Kandydat komunistów wystąpił przeciwko ewentualnemu unieważnieniu wyników i ogłosił strajk. Iszczenko w czwartek zapowiedział, że decyzję o unieważnieniu wyników zaskarży w sądzie, ponieważ - jego zdaniem - to on wygrał drugą turę wyborów.

Tymczasem do Władywostoku przybyła specjalna komisja CKW, która ma zająć się badaniem doniesień o nieprawidłowościach w trakcie wyborów.

Komentatorzy są zgodni, że rozwój sytuacji w Kraju Nadmorskim wpłynie na przebieg głosowania w tych regionach Federacji Rosyjskiej, gdzie zapowiedziano drugą turę wyborów. Są to obwody: irkucki i włodzimierski oraz Republika Chakasji i Kraj Chabarowski.

wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.