Szwecja: Rząd Löfvena bez wotum zaufania

[2018-09-26 08:31:09]

Po niedawnych wyborach gabinet dotychczasowego premiera Stefana Löfvena nie uzyskał w nowym Riksdagu odpowiedniej większości. Z tego powodu szef rządu musiał podać się do dymisji. Pozostanie on jednak na stanowisku aż do czasu wyłonienia swojego następcy.

Za powołaniem rządu w zaproponowanym przez Löfvena składzie opowiedziało się 142 posłów, zaś przeciwko było 204. W sumie w szwedzkim parlamencie – Riksdagu – zasiada 349 posłów.

Przeprowadzone 9 września wybory nie dały klarownego rezultatu. Wszystko przez dobry wynik nacjonalistycznej, antyimigracyjnej partii Szwedzcy Demokraci, która zdobyła 62 mandaty. To sprawiło, że ani czerwono-zielony blok lewicowy (tworzony wokół Partii Robotniczej-Socjaldemokraci, Zielonych oraz Partii Lewicy), ani centroprawicowy blok konserwatywnej centroprawicowej Umiarkowanej Partii Koalicyjnej, Partii Centrum, Chrześcijańskich Demokratów oraz Liberałów nie mogą zebrać większości. Pierwszy blok ma dokładnie 144 mandaty, drugi – 143. Dlatego też wyłonienie następcy Löfvena będzie bardzo trudnym zadaniem.

Dotychczasowy premier, choć przegrał głosowanie nad wotum zaufania i był zmuszony podać się do dymisji, zadeklarował chęć kontynuowania rządzenia. Jestem gotowy do rozmów – oświadczył.

Bez porozumienia pomiędzy dwoma blokami nie uda się utworzyć rządu. Żadna z partii nie chce bowiem oficjalnie podjąć jakiejkolwiek współpracy ze Szwedzkimi Demokratami. Pomimo że są oni trzecią siłą w parlamencie, nie uzyskali żadnego stanowiska w prezydium Riksdagu. Nie dopuściły do tego pozostałe ugrupowania.

ms, wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.