Szwecja: Rząd Löfvena bez wotum zaufania

[2018-09-26 08:31:09]

Po niedawnych wyborach gabinet dotychczasowego premiera Stefana Löfvena nie uzyskał w nowym Riksdagu odpowiedniej większości. Z tego powodu szef rządu musiał podać się do dymisji. Pozostanie on jednak na stanowisku aż do czasu wyłonienia swojego następcy.

Za powołaniem rządu w zaproponowanym przez Löfvena składzie opowiedziało się 142 posłów, zaś przeciwko było 204. W sumie w szwedzkim parlamencie – Riksdagu – zasiada 349 posłów.

Przeprowadzone 9 września wybory nie dały klarownego rezultatu. Wszystko przez dobry wynik nacjonalistycznej, antyimigracyjnej partii Szwedzcy Demokraci, która zdobyła 62 mandaty. To sprawiło, że ani czerwono-zielony blok lewicowy (tworzony wokół Partii Robotniczej-Socjaldemokraci, Zielonych oraz Partii Lewicy), ani centroprawicowy blok konserwatywnej centroprawicowej Umiarkowanej Partii Koalicyjnej, Partii Centrum, Chrześcijańskich Demokratów oraz Liberałów nie mogą zebrać większości. Pierwszy blok ma dokładnie 144 mandaty, drugi – 143. Dlatego też wyłonienie następcy Löfvena będzie bardzo trudnym zadaniem.

Dotychczasowy premier, choć przegrał głosowanie nad wotum zaufania i był zmuszony podać się do dymisji, zadeklarował chęć kontynuowania rządzenia. Jestem gotowy do rozmów – oświadczył.

Bez porozumienia pomiędzy dwoma blokami nie uda się utworzyć rządu. Żadna z partii nie chce bowiem oficjalnie podjąć jakiejkolwiek współpracy ze Szwedzkimi Demokratami. Pomimo że są oni trzecią siłą w parlamencie, nie uzyskali żadnego stanowiska w prezydium Riksdagu. Nie dopuściły do tego pozostałe ugrupowania.

ms, wch

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.