Szwecja: Rząd Löfvena bez wotum zaufania

[2018-09-26 08:31:09]

Po niedawnych wyborach gabinet dotychczasowego premiera Stefana Löfvena nie uzyskał w nowym Riksdagu odpowiedniej większości. Z tego powodu szef rządu musiał podać się do dymisji. Pozostanie on jednak na stanowisku aż do czasu wyłonienia swojego następcy.

Za powołaniem rządu w zaproponowanym przez Löfvena składzie opowiedziało się 142 posłów, zaś przeciwko było 204. W sumie w szwedzkim parlamencie – Riksdagu – zasiada 349 posłów.

Przeprowadzone 9 września wybory nie dały klarownego rezultatu. Wszystko przez dobry wynik nacjonalistycznej, antyimigracyjnej partii Szwedzcy Demokraci, która zdobyła 62 mandaty. To sprawiło, że ani czerwono-zielony blok lewicowy (tworzony wokół Partii Robotniczej-Socjaldemokraci, Zielonych oraz Partii Lewicy), ani centroprawicowy blok konserwatywnej centroprawicowej Umiarkowanej Partii Koalicyjnej, Partii Centrum, Chrześcijańskich Demokratów oraz Liberałów nie mogą zebrać większości. Pierwszy blok ma dokładnie 144 mandaty, drugi – 143. Dlatego też wyłonienie następcy Löfvena będzie bardzo trudnym zadaniem.

Dotychczasowy premier, choć przegrał głosowanie nad wotum zaufania i był zmuszony podać się do dymisji, zadeklarował chęć kontynuowania rządzenia. Jestem gotowy do rozmów – oświadczył.

Bez porozumienia pomiędzy dwoma blokami nie uda się utworzyć rządu. Żadna z partii nie chce bowiem oficjalnie podjąć jakiejkolwiek współpracy ze Szwedzkimi Demokratami. Pomimo że są oni trzecią siłą w parlamencie, nie uzyskali żadnego stanowiska w prezydium Riksdagu. Nie dopuściły do tego pozostałe ugrupowania.

ms, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.