GUS: Stopa bezrobocia na poziomie 5,8%

[2018-09-26 23:32:30]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w sierpniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec sierpnia stopa bezrobocia wyniosła 5,8% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,2 pkt. proc., a w porównaniu do lipca 2018 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec sierpnia zarejestrowanych było 958,6 tys. bezrobotnych, czyli o 177,5 tys. mniej niż rok wcześniej i o 3,2 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W sierpniu bez prawa do zasiłku było 85,0% bezrobotnych, czyli o 0,5 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, podkarpackim – 8,7%, kujawsko-pomorskim – 8,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5% i małopolskie – 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,5%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,4% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - Wenezuela: W Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.