GUS: Spadek dzietności

[2018-10-05 00:16:46]

Polityka demograficzna rządu nie działa. Wbrew zapowiedziom władzy, świadczenie Rodzina 500+ nie przyczyniło się do istotnego wzrostu dzietności. Okazało się, że selektywne świadczenia pieniężne nie mają znaczącego wpływu na dzietność. Aby poprawić wskaźniki demograficzne, rząd powinien przede wszystkim radykalnie zwiększyć zasięg bezpłatnej opieki żłobkowej, przedszkolnej i senioralnej oraz dbać o dobrze płatne, stabilne miejsca pracy. Dzięki temu opiekunom łatwiej byłoby łączyć obowiązki rodzinne i zawodowe.

Piotr Szumlewicz

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, od stycznia do lipca 2018 r. urodziło się o 5,5 tys. dzieci mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Do lipca tego roku urodziło się 229,7 tys. dzieci, podczas gdy rok temu było to 235,2 tys. Luka urodzeń jest największa do półtora roku, gdyż w ciągu ostatniego roku ubyło 13 tys. Polaków.

W swojej analizie GUS przedstawił również prognozy, zgodnie z którymi przez najbliższe 25 lat liczba ludności Polski zmniejszy się o 2,8 mln osób. Największy wpływ na ten stan rzeczy będzie miała umieralność (przewiduje się, że w 2040 r. liczba zgonów sięgnie 440 tys.), zacznie wymierać wyż demograficzny z drugiej połowy lat 50. XX wieku, czyli obecni 60-latkowie.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

25 kwietnia:

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.