Wybory w Bawarii: Ból CSU, sukces Zielonych

[2018-10-19 00:06:51]

Rządząca Bawarią od dekad CSU otrzymała w niedzielnych wyborach 37,2 proc. głosów. To ponad 10 pkt. procentowych mniej niż w poprzednich wyborach w 2013 r. Tym samym utraciła większość absolutną w bawarskim landtagu. Jak dotąd doszło do tego tylko dwukrotnie, ostatnio w 2008 r., kiedy CSU musiała współrządzić z FDP.

Premier Bawarii i główny kandydat CSU w tym landzie Markus Soeder mówił o „bolesnym rezultacie”, który partia musi przyjąć z pokorą. Zaznaczył jednak, że to jego partia, mimo dużych strat w porównaniu z poprzednimi wyborami, otrzymała wyraźny mandat do utworzenia rządu. Zasygnalizował, że będzie dążył do budowy koalicji z regionalną partią Wolni Wyborcy (FW), którzy zajęli 3. miejsce z 11,6 proc. poparcia. Jej przewodniczący Hubert Aiwanger wyraził gotowość do współpracy z CSU. Podkreślił on, iż nie chce dopuścić do koalicji CSU z Zielonymi.

Błyskotliwy sukces w bawarskich wyborach odniosła partia Zielonych, na którą oddało głosy 17,5 proc. wyborców. To prawie 9 punktów procentowych więcej niż ostatnio.

O znaczącym sukcesie może mówić prawicowa Alternatywa dla Niemiec (AfD), która weszła do landtagu z wynikiem 10,2 proc.

O prawdziwej katastrofie wyborczej może z kolei mówić socjaldemokratyczna SPD, która straciła ponad 10 pkt. osiągając zaledwie 9,7 proc. poparcia. To najgorszy wynik socjaldemokratów od 1946 r.

Liberałowie z FDP zdobyli 5,1 proc. poparcia.

Lewicowcy z Die Linke uzyskali nieco lepszy wynik wyborczy niż 5 lat temu - 3,2 proc, nie przekraczając jednak progu wyborczego.

wch

Na zdjęciu sala plenarna bawarskiego landtagu; fot. Wikimedia Commons

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.