Warszawa: List otwarty Komitetu Obrony Praw Lokatorów

[2018-10-29 22:17:10]

Komitet Obrony Praw Lokatorów skierował list otwarty do Rafała Trzaskowskiego i Pawła Rabieja. Dotyczy on m.in. kwestii rekompensat dla lokatorów ze zwróconych kamienic, pierwszeństwa najmu i ustawy reprywatyzacyjnej.

Zdaniem Jakuba Żaczka z Komitetu Obrony Praw Lokatorów trzeba jak najszybciej rozwiązać problem dotyczący mieszkańców zreprywatyzowanych kamienic.

Na liście oczekujących cały czas są m.in. lokatorzy kamienicy przy ul. Skaryszewskiej 11 w dzielnicy Praga-Południe. Decyzję nakazującą miastu przyznanie im w trybie natychmiastowym lokali zastępczych komisja weryfikacyjna wydała w kwietniu. Lokatorzy nadal nie otrzymali przyznanych odszkodowań. Nie mają też praw do obiecanych przez stołeczne władze rekompensat.

Żaczek dodał, że liczy na zrozumienie ze strony Rabieja, który jest członkiem komisji weryfikacyjnej do spraw reprywatyzacji nieruchomości warszawskich.

Rafał Trzaskowski wygrał niedawne wybory na prezydenta Warszawy. Paweł Rabiej, zgodnie z umową koalicyjną zawartą pomiędzy Platformą Obywatelską a Nowoczesną, ma zostać wiceprezydentem stolicy.

wch

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.