Wybory w Hesji: Słabsze wyniki CDU i SPD, kolejny sukces Zielonych

[2018-10-30 18:15:19]

Współrządząca Niemcami CDU kzajęła pierwsze miejsce w wyborach lokalnych w Hesji w środkowo-zachodniej części kraju. Straciła jednak ponad 1/4 poparcia w stosunku do wyborów z 2013 r.

Według wstępnych wyników CDU uzyskała w Hesji 27,0% poparcia. Pozwoliło to co prawda na zajęcie pierwszego miejsca, ale jest to najgorszy wynik chadecji w tym landzie od ponad 50 lat. Jeszcze w 2013 r. CDU zanotowała poparcie o 11,3 punktów proc. wyższe.

Za zwycięzców wyborów mogą się natomiast uważać Zieloni, na których głos oddało 19,8 proc. wyborców, a więc o 8,7 p.p. więcej niż w 2013 r. Wbrew sondażom exit poll uzyskali 996 głosów więcej niż kolejna partia.

Dopiero na trzecim miejscu znalazło się socjaldemokratyczne SPD z wynikiem 19,8 proc., czyli o 10,9 p.p. niższym niż 5 lat temu.

13,1 proc. wyborców wybrało zaś skrajnie prawicową Alternatywę dla Niemiec (AfD). Oznacza to, że AfD będzie mieć swoich przedstawicieli we wszystkich lokalnych parlamentach (tzw. landtagach) w kraju.

Oprócz tych czterech ugrupowań, próg wyborczy przekroczyli jeszcze liberałowie z FDP (7,7 proc. głosów) oraz lewicowa die Linke (6,5 proc.).

Wyniki wyborów w Hesji to nie tylko kłopot wizerunkowy dla CDU i kanclerz Angeli Merkel, ale także kolejne możliwe pęknięcie w rządzącej w Berlinie Wielkiej Koalicji, którą oprócz chadeków tworzy jeszcze SPD. Socjaldemokraci tracą bowiem w kolejnych wyborach z rzędu. Duża część partii obwinia o to właśnie mariaż z CDU. Przewodnicząca SPD Andrea Nahles stwierdziła po ogłoszeniu wyników w Hesji, że w jej partii musi się coś zmienić, ale dodała też, że obecny stan rządu jest nie do zaakceptowania, a CDU musi wyciągnąć konsekwencje oraz szybko rozwiązać problemy merytoryczne i personalne. Niemiecka prasa ocenia, że na dużo słabszy niż 5 lat temu wynik chadeków i socjaldemokratów w Hesji wpłynęły głównie sprawy, które szkodzą rządowi federalnemu, a przede wszystkim spory o politykę migracyjną czy tzw. aferę spalinową, na której cierpią niemieckie koncerny motoryzacyjne.

Sytuacja jest tym trudniejsza, że także w CDU narasta irytacja SPD jako koalicjantem. Premier Hesji Volker Bouffier, który uchodzi za człowieka bardzo bliskiego kanclerz Merkel, wprost mówił o tym, że na „tę niebywałą sytuację, jaką jest wynik wyborczy, nałożył się spór koalicjantów toczony na poziomie Berlina”. Co więcej, akurat w Hesji dobrze funkcjonowała dotąd dość rzadka koalicja CDU-Zieloni, którą dzięki bardzo dobremu wynikowi Zielonych powinno się udać utrzymać. Akces do ewentualnej poszerzonej trójkolorowej (nazywanej „Jamajką”) koalicji na poziomie Hesji zgłosił też już lider FDP Christian Lindner.

Podobny pomysł na koalicję na poziomie federalnym pojawił się jako pierwszy po ubiegłorocznych wyborach do Bundestagu. Wówczas jednak liberałom i chadekom nie udało się porozumieć co do kwestii gospodarczych i CDU ostatecznie przedłużyła współpracę koalicyjną z SPD.

wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.