Katalonia: Rok po referendum represje trwają

[2018-11-04 20:17:50]

Hiszpańska prokuratura domaga się kary 25 lat więzienia dla byłego wice-prezydenta Katalonii, działacza lewicowej partii ERC (Lewica Republikańska Katalonii) Oriola Junquerasa za udział w „rebelii” i nieprawidłowości przy wykorzystaniu publicznych środków. Jest to najwyższa kara jakiej domaga się prokuratura dla osób zaangażowanych w zeszłoroczne referendum niepodległościowe w Katalonii.

Prokuratura domaga się też kar finansowych lub więzienia dla 22 innych polityków, działaczy i urzędników oskarżanych o organizowanie procesu odłączenia się Katalonii od reszty państwa hiszpańskiego. Jednym z przestępstw jest tu po prostu dopuszczenie do zorganizowania nielegalnego – według Madrytu – referendum. Władze oskarżają Junquerasa o bycie głównym jego promotorem.

Stanowisko prokuratury hiszpańskiej nie uległo w tej kwestii znaczącej zmianie pomimo zmiany rządu Hiszpanii w czasie jaki ubiegł od czasu referendum i dojścia do władzy socjalistów z PSOE. Jedyna różnica pod rządami nowego premiera Pedro Sancheza jest taka, że prawnicy reprezentujący rząd centralny wezwali do rezygnacji z oskarżenia o „rebelię” na rzecz oskarżenia o „podburzanie”. Ta druga kategoria przestępstwa ma w świetle hiszpańskiego prawa niższą wagę i oznacza, że separatyści nie użyli siły. Siły natomiast użył ówczesny prawicowy rząd Mariano Rajoya, który wysłał do Katalonii specjalne oddziały policji, które atakowały osoby uczestniczące w referendum, rozbijały lokale wyborcze i niszczyły lub konfiskowały karty do głosowania.

Rok po referendum, większość jego czołowych organizatorów znajduje się w stanie oskarżenia lub na emigracji. Zarzuty prokuratorskie ma też między innymi czterech ówczesnych szefów policji katalońskiej, którzy odmówili działań przeciwko Katalończykom. Kary 11 lat więzienia domagają się hiszpańskie władze dla Josepa Lluisa Trapero, ówczesnego szefa lokalnej policji. Skutkiem referendum było zawieszenie przez Madryt na cztery miesiące funkcjonowania autonomicznego rządu Katalonii.

Katalońska lewica republikańska jak i inne ugrupowania katalońskich nacjonalistów uznają oskarżonych działaczy i urzędników za ofiary represji i prowadzą kampanię na rzecz zmuszenia Madrytu do rezygnacji z zarzutów.

Bartłomiej Zindulski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.