Sejm odrzucił projekt ustawy o dobrowolności szczepień

[2018-11-10 18:34:25]

Sejm zdecydował o odrzuceniu obywatelskiego projektu ustawy, który przewidywał likwidację obowiązku szczepień ochronnych.

Wcześniej, podczas łączonego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz Zdrowia, posłowie negatywnie zaopiniowali projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Za odrzuceniem było 55 posłów połączonych komisji, przeciw były dwie osoby, nikt nie wstrzymał się od głosu.

9 listopada w głosowaniu o odrzucenie projektu w Sejmie wzięło udział 380 posłów. Za odrzuceniem projektu ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi głosowało 354 posłów, przeciw 10, a wstrzymało się 16 posłów. Przeciwko było pięcioro posłów niezależnych (Magdalena Błeńska, Marek Jakubiak, Janusz Sanocki, Jacek Wilk i Robert Winnicki), trzech posłów Kukiz'15 (Andrzej Kobylarz, Jarosław Sachajko Jarosław, Paweł Skutecki), Anna Siarkowska z PiS i Jarosław Porwich z WiS. Niemal wszyscy, którzy wstrzymali się od głosu należą do Kukiz'15. Podobnie zagłosował m.in. były minister środowiska Jan Szyszko.

Justyna Socha zapowiedziała już kolejny projekt obywatelski, który wprowadziłby możliwość działania alternatywnym izbom lekarskim i dobrowolność należenia do samorządu lekarskiego. Zaprosiła także wszystkie ruchy społeczne i polityków do stworzenia koalicji, która wystartowałaby w kolejnych wyborach parlamentarnych.

wch

fot. Wikimedia Commons

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.