Sejm odrzucił projekt ustawy o dobrowolności szczepień

[2018-11-10 18:34:25]

Sejm zdecydował o odrzuceniu obywatelskiego projektu ustawy, który przewidywał likwidację obowiązku szczepień ochronnych.

Wcześniej, podczas łączonego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz Zdrowia, posłowie negatywnie zaopiniowali projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Za odrzuceniem było 55 posłów połączonych komisji, przeciw były dwie osoby, nikt nie wstrzymał się od głosu.

9 listopada w głosowaniu o odrzucenie projektu w Sejmie wzięło udział 380 posłów. Za odrzuceniem projektu ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi głosowało 354 posłów, przeciw 10, a wstrzymało się 16 posłów. Przeciwko było pięcioro posłów niezależnych (Magdalena Błeńska, Marek Jakubiak, Janusz Sanocki, Jacek Wilk i Robert Winnicki), trzech posłów Kukiz'15 (Andrzej Kobylarz, Jarosław Sachajko Jarosław, Paweł Skutecki), Anna Siarkowska z PiS i Jarosław Porwich z WiS. Niemal wszyscy, którzy wstrzymali się od głosu należą do Kukiz'15. Podobnie zagłosował m.in. były minister środowiska Jan Szyszko.

Justyna Socha zapowiedziała już kolejny projekt obywatelski, który wprowadziłby możliwość działania alternatywnym izbom lekarskim i dobrowolność należenia do samorządu lekarskiego. Zaprosiła także wszystkie ruchy społeczne i polityków do stworzenia koalicji, która wystartowałaby w kolejnych wyborach parlamentarnych.

wch

fot. Wikimedia Commons

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.