Sejm odrzucił projekt ustawy o dobrowolności szczepień

[2018-11-10 18:34:25]

Sejm zdecydował o odrzuceniu obywatelskiego projektu ustawy, który przewidywał likwidację obowiązku szczepień ochronnych.

Wcześniej, podczas łączonego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz Zdrowia, posłowie negatywnie zaopiniowali projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Za odrzuceniem było 55 posłów połączonych komisji, przeciw były dwie osoby, nikt nie wstrzymał się od głosu.

9 listopada w głosowaniu o odrzucenie projektu w Sejmie wzięło udział 380 posłów. Za odrzuceniem projektu ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi głosowało 354 posłów, przeciw 10, a wstrzymało się 16 posłów. Przeciwko było pięcioro posłów niezależnych (Magdalena Błeńska, Marek Jakubiak, Janusz Sanocki, Jacek Wilk i Robert Winnicki), trzech posłów Kukiz'15 (Andrzej Kobylarz, Jarosław Sachajko Jarosław, Paweł Skutecki), Anna Siarkowska z PiS i Jarosław Porwich z WiS. Niemal wszyscy, którzy wstrzymali się od głosu należą do Kukiz'15. Podobnie zagłosował m.in. były minister środowiska Jan Szyszko.

Justyna Socha zapowiedziała już kolejny projekt obywatelski, który wprowadziłby możliwość działania alternatywnym izbom lekarskim i dobrowolność należenia do samorządu lekarskiego. Zaprosiła także wszystkie ruchy społeczne i polityków do stworzenia koalicji, która wystartowałaby w kolejnych wyborach parlamentarnych.

wch

fot. Wikimedia Commons

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.