Bank of England odmawia wydania złota Wenezueli

[2018-11-13 08:51:04]

Bank of England odmówił przekazania Wenezueli zdeponowanych w nim 14 ton złota o wartości ok. 550 mln dolarów. Powodem tej decyzji mają być obawy, dlaczego Nicolas Maduro zamierza sprowadzić wenezuelskie złoto do kraju.

Brytyjscy urzędnicy oświadczyli, iż podjęto wiele środków mających na celu zapobieganie praniu pieniędzy w Wenezueli, dlatego też złoto zostanie dostarczone do Ameryki Południowej tylko wówczas gdy wenezuelskie władze wyjaśnią swoją decyzję i przedstawią im plany wykorzystania złota.

Centralny Bank Wenezueli nie odniósł się sprawy.

Jeszcze w 2014 r. Wenezuela posiadała ponad 360 ton złota, które rozlokowane było w różnych bankach na całym świecie. Rezerwy złota zaczęły szybko topnieć wraz z narastającym kryzysem. Ich poziom w pierwszym kwartale 2018 r. wynosił prawdopodobnie jedynie 150 ton.

Złoto używane jest oczywiście w celu zapewnienia jakiejkolwiek płynności finansowej poprzez sprzedaż, zastaw lub zastaw zakończony sprzedażą z powodu braku możliwości spłaty. Sankcje nakładane przez USA powodują, że rezerwy dewiz Wenezueli topnieją w bardzo szybkim tempie. Wśród najnowszych sankcji jest m.in. zakaz kupowania złota przez obywateli USA od obywateli czy rządu Wenezueli.

wch

fot. Wikimedia Commons

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.