Jemen: W czasie wojny zmarło 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Około 85 tys. dzieci poniżej piątego roku zmarło od kwietnia 2015 r. w Jemenie z głodu oraz z powodu ciężkich chorób. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i poważnego niedożywienia. Zagrożonych śmiercią głodową jest obecnie o 15 tys. dzieci więcej niż przed rokiem.

Powyższe dramatyczne dane przekazała międzynarodowa organizacja „Save the Children”, która od 1919 r. walczy o ocalenie życia dzieci i zapewnienie im lepszej przyszłości. Zwraca ona uwagę, że około 14 mln Jemeńczyków zagrożonych jest głodem. Liczba ta wzrosła gwałtownie od kiedy koalicja pod przywództwem Arabii Saudyjskiej rozpoczęła w czerwcu br. ataki na Hudajdę. Od tego czasu import żywności za pośrednictwem portu został drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesiąc. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludności kraju, czyli 4,4 mln ludzi, wśród nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mogłoby prowadzić wprost do klęski głodu. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasiliły się ataki lotnicze na Hudajdę oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogrążony jest w wojnie, która dawno przestała mieć charakter wyłącznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybrał znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walczą z sunnickim rządem, którego wspiera koalicja państw z Arabią Saudyjską na czele. Tę z kolei wspomagają USA i państwa Europy Zachodniej.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.