Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Konferencja "Kto zagra瘸 pokojowi?"
Wroc豉w, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przej軼ie Garncarskie
29 wrze郾ia (sobota), godz. 12.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

23 wrze郾ia:

1900 - Rozpocz掖 obrady V Kongres II Mi璠zynarod闚ki, kt鏎y powo豉 Mi璠zynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego sk豉d jako polscy delegaci weszli: B. A. J璠rzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bu貪arii wybuch這 powstanie wrze郾iowe, zainicjowane przez Bu貪arsk Parti Komunistyczn w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukaza si ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmar Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotnik闚 (KOR) og這si swoje powstanie. Za cel postawi sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. W鈔鏚 jego za這篡cieli byli m.in. J.Kuro i J.J.Lipski.

1993 - G鏎nicy likwidowanej kopalni "皋ry" rozpocz瘭i okupacj budynku Pa雟twowej Agencji W璕la Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmar Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentuj帷y Parti Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rz康 N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowa這 ok. 1 mln os鏏.