Warszawska SLD chce odwołania Czarzastego

[2018-11-25 20:05:40]

Rada Warszawskiej SLD chce odwołania Włodzimierza Czarzastego z funkcji przewodniczącego partii.

Stołeczni politycy Sojuszu przyjęli w sumie cztery uchwały. W ich opinii w pełną odpowiedzialność za wynik wyborczy ponosi Czarzasty, dlatego chcieliby, aby wziął za swoje decyzje odpowiedzialność i zrezygnował z funkcji. W uchwale znalazło się też żądanie zwołania konwencji SLD w celu określenia kierunków działań i zarządzeniu wyborów nowego przewodniczącego.

W kolejnych opowiadają uchwałach warszawscy członkowie SLD opowiedzieli się za szerokim porozumieniem wyborczym, w skład którego weszłyby wszystkie proeuropejskie ugrupowania oraz za szeroką koalicją prodemokratyczną w wyborach parlamentarnych.

Ostatnia uchwała dotyczyła samego wyniku wyborów samorządowych w Warszawie. Działacze uważają, że słaby rezultat był spowodowany brakiem zgody Czarzastego na wspólny start w ramach Koalicji Obywatelskiej. Ich zdaniem Decyzja o wspólnym starcie w wyborach nie oznaczałaby utraty naszej tożsamości.

wch

fot. Waldemar Chamala

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.