Warszawska SLD chce odwołania Czarzastego

[2018-11-25 20:05:40]

Rada Warszawskiej SLD chce odwołania Włodzimierza Czarzastego z funkcji przewodniczącego partii.

Stołeczni politycy Sojuszu przyjęli w sumie cztery uchwały. W ich opinii w pełną odpowiedzialność za wynik wyborczy ponosi Czarzasty, dlatego chcieliby, aby wziął za swoje decyzje odpowiedzialność i zrezygnował z funkcji. W uchwale znalazło się też żądanie zwołania konwencji SLD w celu określenia kierunków działań i zarządzeniu wyborów nowego przewodniczącego.

W kolejnych opowiadają uchwałach warszawscy członkowie SLD opowiedzieli się za szerokim porozumieniem wyborczym, w skład którego weszłyby wszystkie proeuropejskie ugrupowania oraz za szeroką koalicją prodemokratyczną w wyborach parlamentarnych.

Ostatnia uchwała dotyczyła samego wyniku wyborów samorządowych w Warszawie. Działacze uważają, że słaby rezultat był spowodowany brakiem zgody Czarzastego na wspólny start w ramach Koalicji Obywatelskiej. Ich zdaniem Decyzja o wspólnym starcie w wyborach nie oznaczałaby utraty naszej tożsamości.

wch

fot. Waldemar Chamala

25 października:

1881 - W Maladze urodził się Pablo Picasso, wybitny malarz, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1923 - Robotnicy przemysłu włókienniczego przystępili do trwających już strajków górników, kolejarzy i pocztowców.

1977 - W Nicei zmarł Félix Gouin, socjalistyczny polityk francuski (członek SFIO), głowa państwa i szef tymczasowego rządu francuskiego w 1946 r.

1983 - Stany Zjednoczone dokonały inwazji na Grenadę.

2018 - Prezydentem Etiopii została wybrana Sahle-Work Zewde.