Warszawska SLD chce odwołania Czarzastego

[2018-11-25 20:05:40]

Rada Warszawskiej SLD chce odwołania Włodzimierza Czarzastego z funkcji przewodniczącego partii.

Stołeczni politycy Sojuszu przyjęli w sumie cztery uchwały. W ich opinii w pełną odpowiedzialność za wynik wyborczy ponosi Czarzasty, dlatego chcieliby, aby wziął za swoje decyzje odpowiedzialność i zrezygnował z funkcji. W uchwale znalazło się też żądanie zwołania konwencji SLD w celu określenia kierunków działań i zarządzeniu wyborów nowego przewodniczącego.

W kolejnych opowiadają uchwałach warszawscy członkowie SLD opowiedzieli się za szerokim porozumieniem wyborczym, w skład którego weszłyby wszystkie proeuropejskie ugrupowania oraz za szeroką koalicją prodemokratyczną w wyborach parlamentarnych.

Ostatnia uchwała dotyczyła samego wyniku wyborów samorządowych w Warszawie. Działacze uważają, że słaby rezultat był spowodowany brakiem zgody Czarzastego na wspólny start w ramach Koalicji Obywatelskiej. Ich zdaniem Decyzja o wspólnym starcie w wyborach nie oznaczałaby utraty naszej tożsamości.

wch

fot. Waldemar Chamala

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Paryża - początek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozgłaszanie fałszywych lub wrogich wobec rządu Stanów Zjednoczonych informacji zostało uznane za przestępstwo federalne.

1873 - Górnicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach Śl. rozpoczęli strajk okupacyjny. W starciach z pruską policją i wojskiem, zginęło 9 górników. Strajk zakończono po 5 dniach. Udało się uzyskać podwyższenie wynagrodzeń, skrócenie dniówek dla młodocianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago doszło do walk robotników z policją. Co najmniej 30 osób zginęło od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodził się Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, przywódca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowały Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego reżimu Somozy - władzę przejmują sandiniści.

1986 - Francja: W przemówieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand oświadczył, że nie podpisze dekretu rządu Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsiębiorstw państwowych.

1989 - W Warszawie zmarł Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.