Grecki eurodeputowany o prześladowaniach politycznych w Polsce

[2018-12-07 23:48:31]

6 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Konstantinosa Papadakisa, eurodeputowanego z Komunistycznej Partii Grecji (KKE). Dotyczyła represji, jakie dotykają komunistów w Polsce oraz obrony dziedzictwa historycznego społeczności greckiej w Polsce.

Papadakis mówił o procesie członków redakcji pisma „Brzask” wydawanego przez Komunistyczną Partię Polski oskarżonych o „promowanie totalitarnego systemu”. Zdaniem eurodeputowanego oskarżenia te są nie do zaakceptowania. To część działań władz zmierzających do delegalizacji działalności komunistycznej w Polsce. K. Papadakis przypomniał też o innych represjach politycznych w Polsce, w tym najściu policji na konferencję naukową w 200. rocznicę urodzin Karola Marksa.

Eurodeputowany opowiedział o akcjach solidarnościowych z prześladowanymi członkami KPP, między innymi pikietach pod polskimi placówkami dyplomatycznymi w Grecji oraz Włoszech, a także transparencie wywieszonym na Cyprze przez kibiców drużyny piłkarskiej Omonia Nikozja.

Grecki eurodeputowany poruszył również sprawę usunięcia w Dziwnowie tablicy upamiętniającej bojowników Demokratycznej Armii Grecji, którzy po wojnie domowej w tym kraju, trafili do Polski. Tablice usunięto na żądanie Instytutu Pamięci Narodowej. Zdaniem Papadakisa polskie władze usiłują ingerować w pamięć historyczną Greków. W samej Grecji weterani komunistycznego ruchu oporu mają pełne uprawnienia kombatanckie. Nie ma wątpliwości, że Demokratyczna Armia Grecji walczyła przeciwko niedemokratycznemu reżimowi. W związku z tym Papadakis spotkał się z przedstawicielami greckiej społeczności w Polsce, którzy złożyli już protest przeciwko dekomunizacji tablicy. W sprawie będą prowadzone dalsze działania. Papadakis nie wierzy aby obecne greckie władze z własnej inicjatywy wystosowały protest, jednak KKE będzie wywierać na nie nacisk.

Michał Warecki

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.