Coraz bardziej napięta sytuacja w Państwowych Portach Lotniczych

[2018-12-29 22:41:51]

Zaostrza się konflikt pomiędzy Państwowymi Portami Lotniczymi, a częścią zakładowych związków zawodowych. Spór trwa od wielu miesięcy. W ciągu blisko trzech lat zarządzania firmą prezes Mariusz Szpikowski zwolnił dyscyplinarnie kilkadziesiąt osób. Zdaniem wielu związkowców zwolnienia dyscyplinarne stanowią jeden ze sposobów kierowaniem firmą. Prezes często dokonuje też zmian organizacyjnych i uważa, że stosunki pracy powinny być bardziej elastyczne. Wielu pracowników twierdzi również, że w przedsiębiorstwie jest stosowany mobbing.

21 listopada bieżącego roku zarząd firmy nie przedłużył umów z kilkudziesięcioma pracownikami, chociaż pod koniec ubiegłego roku, w odpowiedzi na zapytanie jednego z pracowników odnośnie umów terminowych, prezes odpisał, iż nie widzi potrzeby uruchamiania kosztownych i długotrwałych procesów rekrutacyjnych. Gdy jednak Związek Zawodowy Pracowników Lotnictwa Cywilnego ogłosił wejście w spór zbiorowy z firmą, prezes zdecydował się nie przedłużać współpracy z częścią pracowników. Wielu z nich to wykwalifikowani, doświadczeni eksperci, wobec których firma nie zgłaszała żadnych zastrzeżeń.

Spór zbiorowy dotyczył stabilizacji zatrudnienia oraz wypłaty corocznych premii, których zarząd firmy nie wypłacał, pomimo dobrych wyników finansowych. Po wejściu związkowców w spór zbiorowy z zarządem prezes Szpikowski ogłosił, że nie wypłaci premii, dopóki ZZPLC nie zrezygnuje ze sporu zbiorowego. Winą za niewypłacanie premii obarczył lidera tego związku, Marka Żuka.

W listopadzie w imieniu mazowieckich struktur OPZZ złożyłem wniosek o zajęcie się sytuacją w PPL do Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Prezes Szpikowski odmówił jednak przyjścia na spotkanie z partnerami społecznymi. Poinformował przewodniczącego WRDS, Adama Struzika, że WRDS nie jest ciałem, które powinno zajmować się sytuacją w Portach Lotniczych, a mi jako osobie składającej wniosek o dyskusję zagroził sądem. W imieniu OPZZ Mazowsze zwróciłem się też z wnioskiem o interwencję do odpowiedzialnego za Porty Lotnicze ministra infrastruktury, Andrzeja Adamczyka.

Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1947 - Holenderscy żołnierze dokonali masakry 431 mieszkańców wsi Rawagede w indonezyjskiej prowincji Jawa Zachodnia.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.