Eurostat: Duże nierówności w wydatkach na badania i rozwój w UE

[2019-01-10 13:30:51]

Eurostat przedstawił raport poświęcony wydatkom w krajach rozwiniętych na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D). Zgodnie z nim wydatki na te cele w Unii Europejskiej w 2017 r. wynosiły 2,07% PKB. Rok wcześniej było to 2,04%, a 10 lat wcześniej 1,77%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe i rozwój przeznaczały: Szwecja – 3,33%, Austria – 3,16%, Dania – 3,06% i Niemcy – 3,02%.

Najmniej na R&D wydają w UE: Rumunia – 0,50%, Łotwa – 0,51%, Malta – 0,55% i Cypr – 0,56%. W dolnej części stawki znalazła się też Polska – 1,03%.

W ciągu ostatnich 10 lat największy wzrost wydatków na badania i rozwój nastąpił w Austrii i w Belgii (w obydwu krajach wzrost o 0,94 pkt proc.). Najwiekszy spadek nastąpił w Finlandii (o 0,59 pkt proc.) i Luksemburgu (o 0,33 pkt proc.).

Z europejskich krajów rozwiniętych poza UE wysokie wydatki na badania i rozwój ma też Szwajcaria – 3,37% (dane z 2015 r.). Nieco niższe Islandia – 2,13% i Norwegia – 2,11%. Wśród największych gospodarek pozaeuropejskich wysoki udział wydatków na R&D (ostatnie dane z 2015 r.) ma Korea Południowa – 4,22% (w 2015 r.) i Japonia – 3,34%, niższy Chiny – 2,06% i Rosja – 1,1%.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.