Eurostat: Duże nierówności w wydatkach na badania i rozwój w UE

[2019-01-10 13:30:51]

Eurostat przedstawił raport poświęcony wydatkom w krajach rozwiniętych na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D). Zgodnie z nim wydatki na te cele w Unii Europejskiej w 2017 r. wynosiły 2,07% PKB. Rok wcześniej było to 2,04%, a 10 lat wcześniej 1,77%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe i rozwój przeznaczały: Szwecja – 3,33%, Austria – 3,16%, Dania – 3,06% i Niemcy – 3,02%.

Najmniej na R&D wydają w UE: Rumunia – 0,50%, Łotwa – 0,51%, Malta – 0,55% i Cypr – 0,56%. W dolnej części stawki znalazła się też Polska – 1,03%.

W ciągu ostatnich 10 lat największy wzrost wydatków na badania i rozwój nastąpił w Austrii i w Belgii (w obydwu krajach wzrost o 0,94 pkt proc.). Najwiekszy spadek nastąpił w Finlandii (o 0,59 pkt proc.) i Luksemburgu (o 0,33 pkt proc.).

Z europejskich krajów rozwiniętych poza UE wysokie wydatki na badania i rozwój ma też Szwajcaria – 3,37% (dane z 2015 r.). Nieco niższe Islandia – 2,13% i Norwegia – 2,11%. Wśród największych gospodarek pozaeuropejskich wysoki udział wydatków na R&D (ostatnie dane z 2015 r.) ma Korea Południowa – 4,22% (w 2015 r.) i Japonia – 3,34%, niższy Chiny – 2,06% i Rosja – 1,1%.

Piotr Szumlewicz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.