Rząd przeciwko wyższym stawkom za pracę w niedziele i święta

[2019-01-10 14:46:37]

Stanowisko ministerstwa potwierdza, że władza nie prowadzi polityki sprzyjającej wzrostowi wynagrodzeń. Chociaż rząd deklaruje, że uważa niedzielę za wyjątkowy dzień tygodnia, to nie zamierza wprowadzać wyższych płac za pracę w tym dniu. Tymczasem w niedzielę i święta pracują pracownicy wielu branż, zazwyczaj nie otrzymując za swoją pracę dodatkowych wynagrodzeń. Wyższe wynagrodzenie za pracę w niedzielę i święta byłoby rekompensatą za utratę dnia wolnego, a zarazem bodźcem na rzecz podniesienia płac w całej gospodarce. 2,5 razy więcej to dobre rozwiązanie, które zarazem promowałoby firmy skłonne na podnoszenia wynagrodzeń i podnoszące płace miesięczne wielu pracownikom.

Piotr Szumlewicz

Ministerstwo rodziny, pracy i polityki społecznej odpowiedziało na wniosek mazowieckich struktur OPZZ odnośnie propozycji, by za każdą pracę w niedzielę i święta obowiązywały 2,5 razy wyższe stawki niż za pracę w dni powszednie. W stanowisku przesłanym do minister Elżbiety Rafalskiej przewodniczący OPZZ Mazowsze, Piotr Szumlewicz pisał: „Są zawody, w których praca w niedziele jest konieczna, są też osoby, które z różnych przyczyn chcą pracować w tym dniu tygodnia. Naszym zdaniem warto wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i wypłacić im godny ekwiwalent za to, że niedziele spędzają w pracy. Dlatego zwracamy się do Pani Minister z wnioskiem o podjęcie pilnych prac nad ustawą, która wprowadzi 2,5 razy wyższe wynagrodzenia za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. We wszystkich branżach i na terenie całego kraju”.

Odpowiedź na pismo związkowców przesłał wiceminister Stanisław Szwed. Krytycznie odniósł się on do propozycji, pisząc, że „ze względu na zróżnicowaną sytuację finansową pracodawców na polskim rynku pracy wprowadzenie proponowanej regulacji jako powszechnie obowiązującej mogłoby doprowadzić do pogorszenia sytuacji materialnej wielu pracodawców, których organizacja pracy wymaga wykonywania przez pracowników pracy w niedzielę i święta”. Wiceminister przywołał jedynie obecnie obowiązujące przepisy, zgodnie z którymi za pracę wykonywaną w niedzielę przysługuje dzień wolny w innym dniu tygodnia, a gdy jest to dodatkowy dzień pracy, pracownikom należą się środki za nadgodziny.

Agnieszka Mrozik

30 maja:

1434 - Klęska taborytów w bitwie pod Lipanami. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodził się Michaił Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodziła się Maria Jaszczukowa (panieńskie nazwisko Guzicka), działaczka społeczna, posłanka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ciąży, liberalizującej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powstał Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagający się praw pracowniczych oraz wolności obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Parii Socjalistycznej, ujawnił w parlamencie fałszerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwalił ustawy wyjątkowe, ograniczające wolności obywatelskie i umożliwiające władzy skuteczniejszą walkę z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 państw poparło zakaz używania bomb kasetowych. Polska wstrzymała się od głosu.