Berlin: Pamięci Róży Luksemburg

[2019-01-15 20:41:02]

Ponad 10 tysięcy osób przeszło ulicami Berlina aby upamiętnić 100 rocznicę zamordowania przez bojówki Freikorpsu Róży Luksemburg oraz Karla Liebknechta.

Marsz przeszedł na cmentarz w dzielnicy Lichtenberg, gdzie pod pomnikiem rewolucjonistów zostały złożone kwiaty i wieńce.

W demonstracji uczestniczyli przedstawiciele różnorodnych organizacji lewicowych - socjaliści, komuniści, związkowcy, a także grupy antyfaszystowskie.
Z Polski przyjechali członkowie Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii polski, kampanii Historia Czerwona oraz przedstawiciele polskiego oddziału Fundacji im. Róży Luksemburg.

Bardzo licznie w marszu uczestniczyli przedstawiciele mniejszości narodowych zamieszkujących w Niemczech. Swoje bloki wystawili tureccy związkowcy, komuniści i maoiści, a także Kurdowie. Obecni byli irańscy komuniści oraz Sudańczycy, wzywający do solidarności w walce z reakcyjnym rządem tłumiącym protesty społeczne.

Na demonstracji widoczne były między innymi hasła antywojenne, a także wzywające do solidarności z francuskim ruchem Żółtych Kamizelek.

W tym roku demonstracja przebiegła spokojnie. W roku 2018 policja zaatakowała Kurdów, którzy przyszli z flagami Partii Pracujących Kurdystanu, uznanymi przez władze Niemiec za zakazane.

Piotr Ciszewski

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.