Berlin: Pamięci Róży Luksemburg

[2019-01-15 20:41:02]

Ponad 10 tysięcy osób przeszło ulicami Berlina aby upamiętnić 100 rocznicę zamordowania przez bojówki Freikorpsu Róży Luksemburg oraz Karla Liebknechta.

Marsz przeszedł na cmentarz w dzielnicy Lichtenberg, gdzie pod pomnikiem rewolucjonistów zostały złożone kwiaty i wieńce.

W demonstracji uczestniczyli przedstawiciele różnorodnych organizacji lewicowych - socjaliści, komuniści, związkowcy, a także grupy antyfaszystowskie.
Z Polski przyjechali członkowie Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii polski, kampanii Historia Czerwona oraz przedstawiciele polskiego oddziału Fundacji im. Róży Luksemburg.

Bardzo licznie w marszu uczestniczyli przedstawiciele mniejszości narodowych zamieszkujących w Niemczech. Swoje bloki wystawili tureccy związkowcy, komuniści i maoiści, a także Kurdowie. Obecni byli irańscy komuniści oraz Sudańczycy, wzywający do solidarności w walce z reakcyjnym rządem tłumiącym protesty społeczne.

Na demonstracji widoczne były między innymi hasła antywojenne, a także wzywające do solidarności z francuskim ruchem Żółtych Kamizelek.

W tym roku demonstracja przebiegła spokojnie. W roku 2018 policja zaatakowała Kurdów, którzy przyszli z flagami Partii Pracujących Kurdystanu, uznanymi przez władze Niemiec za zakazane.

Piotr Ciszewski

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.