Oxfam: 26 miliarderów ma tyle ile uboższa połowa ludzkości

[2019-01-23 01:03:00]

W 10 lat od wybuchu globalnego kryzysu finansowego liczba miliarderów na świecie prawie się podwoiła – wynika z raportu organizacji humanitarnej Oxfam „Dobro publiczne lub majątek prywatny”, przedstawionego w przeddzień Światowego Forum Gospodarczego w szwajcarskim Davos.

Majątek szefa Amazona Jeffa Bezosa, najbogatszego człowieka na świecie, wzrósł w ubiegłym roku do 112 mld dolarów. Dla zobrazowania istniejących na naszym globie nierówności socjalnych Oxfam podaje, że zaledwie 1 procent bogactwa Bezosa równa się rocznym wydatkom Etiopii na ochronę zdrowia.

Majątek miliarderów wzrósł w 2018 r. średnio o 12% lub 2,5 mld dolarów dziennie. W tym samym roku majątek ubogiej połowy ludzkości zmniejszył się o 11% lub 500 mln dolarów dziennie.

Nierówność socjalna dotyka szczególnie kobiety i dziewczynki. W skali globalnej mężczyźni posiadają z reguły 50% majątku więcej niż kobiety. Płace kobiet są przeciętnie 23% niższe niż zarobki mężczyzn. Głównie także kobiety ponoszą ciężar niedoborów w dziedzinie opieki zdrowotnej i oświaty. Ich nieopłaconą pracę w opiece nad potrzebującymi autorzy raportu szacują na 10 bilionów dolarów rocznie.

Publiczne oferty w dziedzinie edukacji, ochrony zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego mogłyby znacząco przyczynić się do zmniejszenia ubóstwa i nierówności - pisze w raporcie Oxfam. Oferty te są jednak na całym globie chronicznie niedofinansowane. Dlatego Oxfam domaga się inwestowania w edukację i ochronę zdrowia, a także wyższego i bardziej skutecznego opodatkowania koncernów i zamożnych osób.

W celu osiągnięcia sprawiedliwości społecznej niezależnej od płci, w ramach ofert pomocy dla krajów rozwijających się muszą zostać wzmocnione prawa kobiet i organizacji kobiecych, i to w globalnej skali. Także w Unii Europejskiej muszą zostać zniesione istniejące jeszcze przepisy w prawie podatkowym i prawie pracy dyskryminujące kobiety.

Oxfam domaga się również, aby sprawiedliwy wkład na finansowanie dobra ogółu wnosiły też koncerny i superbogacze. Za pomocą kar i czarnych list państwa mogłyby zwalczać raje podatkowe, a tym samym unikanie płacenia podatków. Ponadto w adekwatny sposób powinny być opodatkowane koncerny, zarówno w skali europejskiej jak i globalnej.

wch

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

17 września:

1858 - Zmarł Dred Scott, amerykański niewolnik, który przed Sądem Najwyższym Stanów Zjednoczonych dochodził prawa do wolności.

1918 - Zakończył się XIV zjazd PPS; wysunięto postulat utworzenia Rzeczpospolitej Ludowej i powołania rządu będącego sojuszem socjalistów, ludowców, peowiaków i inteligencji demokratycznej.

1922 - Urodził się Agostinho Neto, współzałożyciel Ludowego Ruchu Wyzwolenia Angoli (MPLA), pierwszy prezydent niepodległej Angoli (1975-79), poeta.

1938 - W moskiewskim więzieniu został zabity Bruno Jasieński, poeta futurystyczny związany z radykalną lewicą.

1948 - Żydowscy terroryści z Lehi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1948 - Żydowscy terroryści z organizacji Lechi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1963 - Iran: W wyborach parlamentarnych po raz pierwszy uczestniczyły kobiety.

1980 - Powstał NSZZ „Solidarność”.

1986 - Czesław Kiszczak zapowiedział zwolnienie ostatnich 225 osób więzionych za działalność opozycyjna - Polska stała się pierwszym krajem Układu Warszawskiego bez więźniów politycznych.

2005 - Nowa Zelandia: Wybory parlamentarne wygrała Partia Pracy zdobywając 40,74% głosów i 50 mandatów ze 122.

2011 - W Zuccotti Park w Nowym Jorku rozpoczęła się pierwsza z serii demonstracji o charakterze okupacyjnym "Occupy Wall Street".

2014 - "Marsz Głodnych" z Sosnowca.