Oxfam: 26 miliarderów ma tyle ile uboższa połowa ludzkości

[2019-01-23 01:03:00]

W 10 lat od wybuchu globalnego kryzysu finansowego liczba miliarderów na świecie prawie się podwoiła – wynika z raportu organizacji humanitarnej Oxfam „Dobro publiczne lub majątek prywatny”, przedstawionego w przeddzień Światowego Forum Gospodarczego w szwajcarskim Davos.

Majątek szefa Amazona Jeffa Bezosa, najbogatszego człowieka na świecie, wzrósł w ubiegłym roku do 112 mld dolarów. Dla zobrazowania istniejących na naszym globie nierówności socjalnych Oxfam podaje, że zaledwie 1 procent bogactwa Bezosa równa się rocznym wydatkom Etiopii na ochronę zdrowia.

Majątek miliarderów wzrósł w 2018 r. średnio o 12% lub 2,5 mld dolarów dziennie. W tym samym roku majątek ubogiej połowy ludzkości zmniejszył się o 11% lub 500 mln dolarów dziennie.

Nierówność socjalna dotyka szczególnie kobiety i dziewczynki. W skali globalnej mężczyźni posiadają z reguły 50% majątku więcej niż kobiety. Płace kobiet są przeciętnie 23% niższe niż zarobki mężczyzn. Głównie także kobiety ponoszą ciężar niedoborów w dziedzinie opieki zdrowotnej i oświaty. Ich nieopłaconą pracę w opiece nad potrzebującymi autorzy raportu szacują na 10 bilionów dolarów rocznie.

Publiczne oferty w dziedzinie edukacji, ochrony zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego mogłyby znacząco przyczynić się do zmniejszenia ubóstwa i nierówności - pisze w raporcie Oxfam. Oferty te są jednak na całym globie chronicznie niedofinansowane. Dlatego Oxfam domaga się inwestowania w edukację i ochronę zdrowia, a także wyższego i bardziej skutecznego opodatkowania koncernów i zamożnych osób.

W celu osiągnięcia sprawiedliwości społecznej niezależnej od płci, w ramach ofert pomocy dla krajów rozwijających się muszą zostać wzmocnione prawa kobiet i organizacji kobiecych, i to w globalnej skali. Także w Unii Europejskiej muszą zostać zniesione istniejące jeszcze przepisy w prawie podatkowym i prawie pracy dyskryminujące kobiety.

Oxfam domaga się również, aby sprawiedliwy wkład na finansowanie dobra ogółu wnosiły też koncerny i superbogacze. Za pomocą kar i czarnych list państwa mogłyby zwalczać raje podatkowe, a tym samym unikanie płacenia podatków. Ponadto w adekwatny sposób powinny być opodatkowane koncerny, zarówno w skali europejskiej jak i globalnej.

wch

13 sierpnia:

1842 - W angielskim Preston krwawo stłumiono strajk robotników przemysłu bawełnianego.

1871 - Urodził się Karol Liebknecht, niemiecki polityk lewicowy, działacz SPD. Jedyny deputowany, który głosował w 1914 przeciwko kredytom wojennym. Zamordowany wraz z R. Luksemburg przez bojówkę oficerską.

1913 - Zmarł August Bebel, współtwórca i wieloletni przywódca niemieckiej socjaldemokracji.

1926 - Urodził się Fidel Castro, przywódca Kuby.

1936 - W związku z podjęciem decyzji o budowie kolejki linowej na Kasprowy Wierch w Tatrach do dymisji podała się cała ówczesna Państwowa Rada Ochrony Przyrody wraz z prof. Władysławem Szaferem.

1982 - Zmarł Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

2001 - Na stronie internetowej Lewica.pl opublikowano pierwszego newsa.