Państwowe Porty Lotnicze pozywają Piotra Szumlewicza

[2019-02-02 23:40:59]

Prezes Szpikowski prowadzi zmasowaną nagonkę przeciwko mnie, między innymi wysyłając pracownikom PPL maile, w których stara się sprowadzić moją działalność związkową do motywów politycznych. Jednocześnie od wielu tygodni prowadzi politykę, której celem jest całkowita pacyfikacja protestów pracowniczych i osłabienie związków zawodowych. W firmie zasłynął między innymi z olbrzymiej skali zwolnień dyscyplinarnych. Szpikowski jest świetnym wcieleniem folwarcznych metod zarządzania, stosowanych przez nominatów obecnej władzy. Jeśli jednak liczy, że zastraszy mnie swoimi pozwami, to głęboko się myli.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorstwo Państwowe „Porty Lotnicze”, którego dyrektorem jest Mariusz Szpikowski, wystąpiło z pozwem o naruszenie dóbr osobistych osoby prawnej – PPL – przeciw przewodniczącemu Rady OPZZ województwa mazowieckiego, Piotrowi Szumlewiczowi, oraz wydawcy, redaktorowi naczelnemu i dziennikarzowi portalu strajk.eu. Zdaniem firmy Szumlewicz poprzez swoje wypowiedzi na portalu naruszył renomę, dobre imię i wizerunek rzetelnego i uczciwego przedsiębiorstwa oraz pracodawcy. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników.

PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Kilka tygodni temu Szpikowski groził Szumlewiczowi pozwem jako szefowi mazowieckich struktur OPZZ i wiceszefowi Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego za chęć porozmawiania o sytuacji w PPL na WRDS. 31 stycznia br. Szpikowski wysłał do wszystkich pracowników firmy materiał z naszego portalu poświęcony problemom Szumlewicza w OPZZ z własnym komentarzem. Prezes PPL po raz kolejny zarzucił Szumlewiczowi polityczne motywacje działań, wyrażając satysfakcję, że OPZZ chce się pozbyć związkowca.

am

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.