Władze OPZZ wciąż konfrontacyjne wobec Piotra Szumlewicza

[2019-03-07 22:26:12]

Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych uruchomiło kampanię, która narusza moje dobre imię, rozpowszechnia nieprawdziwe informacje na mój temat i zarazem kompromituje centralę. Jej celem jest zepsucie mojego wizerunku i zniechęcenie do mnie związkowców działających w OPZZ. Zarazem retoryka obecna w przekazie OPZZ przypomina siermiężny język lat 50., jest nagonkowa, dyskryminująca i odbiorców traktuje jak bezmyślną masę, której tłumaczy się, że ma mnie traktować jak wichrzyciela siejącego zamęt. Takie podejście potwierdza najgorsze stereotypy na temat związkowców i trudno się potem dziwić, że społeczeństwo nisko ocenia ruch związkowy. Dotyczy to też odbierania adresów mailowych pracownikom czy wymiany zamków w drzwiach, aby uniemożliwiać działalność niewygodnym związkowcom. Wstyd, że w związkach zawodowych mają miejsce praktyki stosowane przez najgorszych pracodawców.

Piotr Szumlewicz

W dniu 5 marca Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych przyjęło oświadczenie, rozesłane następnie do setek związkowców, poświęcone sytuacji w Radzie OPZZ województwa mazowieckiego. Służy ono przede wszystkim odcięciu się władz centralnych OPZZ od Piotra Szumlewicza i potępieniu jego działań.

W piśmie Prezydium OPZZ ogłasza, że Piotr Szumlewicz – samodzielnie lub za pośrednictwem mediów – prowadził bezprecedensowy, szkalujący atak na OPZZ i osoby pełniące funkcje w ramach organów OPZZ”. Zdaniem władz centralnych OPZZ „informacje niezgodne ze stanem faktycznym, półprawdy, niedopowiedzenia i przeinaczenia, często przy wykorzystaniu technik manipulacyjnych, wyrażane w odniesieniu do osób pełniących funkcje w ramach organów OPZZ przekazywane były do członków organów OPZZ i organizacji członkowskich OPZZ, a także do opinii publicznej.

W piśmie czytamy też, że Prezydium OPZZ jednoznacznie wyraża dezaprobatę dla powyższych działań, uznaje je za godzące w interesy ruchu związkowego oraz zwraca uwagę wszystkim organizacjom członkowskim OPZZ, że takie nieodpowiedzialne i niezgodne z etosem związkowym zachowanie może prowadzić do destabilizacji w funkcjonowaniu OPZZ, utraty zaufania do OPZZ i do osób pełniących funkcje w organach OPZZ przez organizacje członkowskie OPZZ, zrzeszone w nich organizacje związkowe i członków tych organizacji oraz obniżenia zaufania do OPZZ i ruchu związkowego w Polsce przez opinię publiczną. Jest to szczególnie naganne w sytuacji nieprzychylności większości mediów do związków zawodowych i działalności związkowej.

Centrala podkreśla też, że Piotr Szumlewicz, w trakcie pełnienia funkcji, wielokrotnie dopuszczał się przekraczania kompetencji, podejmowania działań i przedstawiania oświadczeń sprzecznych z ustaleniami organów OPZZ.

Jednocześnie w ciągu ostatnich dni OPZZ odebrał Szumlewiczowi dostęp do maili służbowych i wymienił zamki w drzwiach OPZZ Mazowsze. Stało się tak, chociaż nawet członkowie kierownictwa deklarowali, że Szumlewicz wciąż jest pracownikiem rady mazowieckiej.

am

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.