Nowa Zelandia: Obostrzenia w sprzedaży broni

[2019-03-21 12:25:26]

Premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern ogłosiła natychmiastowy zakaz sprzedaży broni półautomatycznej i karabinów szturmowych. Decyzja zapadła 6 dni po tym jak 15 marca australijski terrorysta Brenton Tarrant w atakach na dwa meczety w nowozelandzkim Chtistchurch zamordował 50 osób.

W trakcie konferencji prasowej Ardern ubolewała, że poprzednie próby zaostrzenia przepisów dotyczących posiadania broni nie powiodły się. Zapowiedziała, że tym razem skończy się łatwy i masowy dostęp do broni.

Zakaz dotyczy broni półautomatycznej, karabinów szturmowych oraz magazynków o dużej pojemności do tego rodzaju broni. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony w parlamencie w pierwszych dniach u kwietnia. Do tego czasu będą obowiązywać przepisy przejściowe. Rząd w Wellington zamierza radykalnie ograniczyć dostęp do wymienionych rodzajów broni, zmieniając przepisy tak, by ich posiadanie wymagało pozwolenia policji.

Władze zaoferowały też rekompensaty dla tych obywateli, którzy oddadzą posiadaną już broń zakazanych typów w celu jej zniszczenia. Na program wykupu rząd przeznaczy kwotę 100-200 mln dolarów.

wch

fot. Wikimedia Commons

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.