Nowa Zelandia: Obostrzenia w sprzedaży broni

[2019-03-21 12:25:26]

Premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern ogłosiła natychmiastowy zakaz sprzedaży broni półautomatycznej i karabinów szturmowych. Decyzja zapadła 6 dni po tym jak 15 marca australijski terrorysta Brenton Tarrant w atakach na dwa meczety w nowozelandzkim Chtistchurch zamordował 50 osób.

W trakcie konferencji prasowej Ardern ubolewała, że poprzednie próby zaostrzenia przepisów dotyczących posiadania broni nie powiodły się. Zapowiedziała, że tym razem skończy się łatwy i masowy dostęp do broni.

Zakaz dotyczy broni półautomatycznej, karabinów szturmowych oraz magazynków o dużej pojemności do tego rodzaju broni. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony w parlamencie w pierwszych dniach u kwietnia. Do tego czasu będą obowiązywać przepisy przejściowe. Rząd w Wellington zamierza radykalnie ograniczyć dostęp do wymienionych rodzajów broni, zmieniając przepisy tak, by ich posiadanie wymagało pozwolenia policji.

Władze zaoferowały też rekompensaty dla tych obywateli, którzy oddadzą posiadaną już broń zakazanych typów w celu jej zniszczenia. Na program wykupu rząd przeznaczy kwotę 100-200 mln dolarów.

wch

fot. Wikimedia Commons

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.