Nauczyciele będą strajkować

[2019-03-21 19:24:44]

Prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz poinformował, że nauczyciele nawet z 90 proc. szkół są zdecydowani na udział w strajku. Już przeszło 1700 szkół będzie miało problem z obsadą pedagogiczną w najbardziej newralgicznym okresie roku szkolnego, czyli podczas egzaminów.

Protest nauczycieli został zaplanowany na 8 kwietnia. Obecnie w szkołach w całej Polsce odbyły się referenda, w których nauczyciele wypowiadali się, czy są zainteresowani taką formą protestu odpowiadając na jedno pytanie: Czy wobec niespełnienia żądania dotyczącego podniesienia wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli, wychowawców, innych pracowników pedagogicznych i pracowników niebędących nauczycielami o 1000 zł z wyrównaniem od 1 stycznia 2019 jesteś za przeprowadzeniem strajku począwszy od 8 kwietnia?.

Powstała interaktywna mapa, stworzona przez Koalicję „NIE dla chaosu w szkole” oraz grupę „My, nauczyciele”. Nanoszone są na nią placówki, w których już odbyło się referendum strajkowe i w których jego wynik był pozytywny.

wch

6 sierpnia:

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,