Prima aprilis na lewica.pl

[2019-04-02 07:49:34]

Podana przez nas wczoraj informacja, że IPN szykuje akcję włączenia do grona "wyklętych" ukraińskich i niemieckich partyzantów walczących po 1944 roku z polskimi władzami, była żartem pimaaprilisowym.

Niestety obserwując ostatnie działania IPN takie jak doprowadzenie do zniszczenia pomnika poległych w walce z nazistami w Baranowskiej Górze, czy próby rozbiórki pomników upamiętniających walki z ukraińskimi faszystami, pokazują, że żart niedługo może okazać się rzeczywistością.

Włączenie Werwolfu i UPA do grona "wyklętych" nie wymagałoby też wielkich wysiłków. Obie formacje popełniały zbrodnie, podobnie jak wiele oddziałów tzw. "wyklętych". Skala, w przypadku UPA była wprawdzie o wiele większa, ale i ukraińscy faszyści dysponowali większymi środkami i zapleczem niż "bohaterowie" polskiej "polityki historycznej" tacy jak "Bury", "Łupaszka", czy "Ogień".

Michał Warecki

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.