Turcja: Partia Erdoğana traci władzę w metropoliach

[2019-04-04 18:26:56]

W wyborach lokalnych rządząca Turcją Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) odniosła zwycięstwo, jednak straciła władzę w 8 z 12 największych miast, w tym w Stambule i Ankarze. Kandydaci opozycji na merów tych dwóch miast wygrali po raz pierwszy od ćwierć wieku.

31 marca AKP uzyskała 44,31 proc. głosów, a opozycyjna, socjaldemokratyczna Republikańska Partia Ludowa (CHP) – 30,11 proc. Dalej uplasowały się Dobra Partia (IP, współpracująca z CHP) z wynikiem 7,35 proc., Partia Ruchu Nacjonalistycznego (MHP, w sojuszu z AKP) – 7,31 proc., natomiast lewicowa, prokurdyjska Demokratyczna Partia Ludów (HDP) uzyskała 4,24 proc. głosów.

Prezydent Recep Tayyip Erdoğan wstępnie uznał wyniki wyborów, jednak strony władze AKP w Stambule wniosły odwołanie do Najwyższej Rady Wyborczej (YSK), wnioskując o ponowne przeliczenie głosów uznanych za nieważne. W sytuacji minimalnej przewagi kandydata CHP decyzja Rady będzie kluczowa dla wyłonienia nowego burmistrza.

Słaby wynik HDP to rezultat tego, że partia po aresztowaniach znacznej części jej kierownictwa oraz izolacji spowodowanej zarzutami wspierania oskarżanej o terroryzm Partii Pracujących Kurdystanu (PKK), wystawiła swoich kandydatów jedynie na obszarach zamieszkanych w większości przez Kurdów. W pozostałych regionach nie wchodziła w otwarte sojusze z pozostałymi partiami opozycyjnymi. W największym mieście południowo-wschodniej Turcji Diyarbakırze odniosła jednak zwycięstwo.

Misja obserwacyjna Rady Europy uznała te wybory za „wolne, ale niesprawiedliwe” (proces głosowania uznany został za uczciwy, natomiast kampania i warunki, w jakich się one odbyły – nie).

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.