Turcja: Partia Erdoğana traci władzę w metropoliach

[2019-04-04 18:26:56]

W wyborach lokalnych rządząca Turcją Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) odniosła zwycięstwo, jednak straciła władzę w 8 z 12 największych miast, w tym w Stambule i Ankarze. Kandydaci opozycji na merów tych dwóch miast wygrali po raz pierwszy od ćwierć wieku.

31 marca AKP uzyskała 44,31 proc. głosów, a opozycyjna, socjaldemokratyczna Republikańska Partia Ludowa (CHP) – 30,11 proc. Dalej uplasowały się Dobra Partia (IP, współpracująca z CHP) z wynikiem 7,35 proc., Partia Ruchu Nacjonalistycznego (MHP, w sojuszu z AKP) – 7,31 proc., natomiast lewicowa, prokurdyjska Demokratyczna Partia Ludów (HDP) uzyskała 4,24 proc. głosów.

Prezydent Recep Tayyip Erdoğan wstępnie uznał wyniki wyborów, jednak strony władze AKP w Stambule wniosły odwołanie do Najwyższej Rady Wyborczej (YSK), wnioskując o ponowne przeliczenie głosów uznanych za nieważne. W sytuacji minimalnej przewagi kandydata CHP decyzja Rady będzie kluczowa dla wyłonienia nowego burmistrza.

Słaby wynik HDP to rezultat tego, że partia po aresztowaniach znacznej części jej kierownictwa oraz izolacji spowodowanej zarzutami wspierania oskarżanej o terroryzm Partii Pracujących Kurdystanu (PKK), wystawiła swoich kandydatów jedynie na obszarach zamieszkanych w większości przez Kurdów. W pozostałych regionach nie wchodziła w otwarte sojusze z pozostałymi partiami opozycyjnymi. W największym mieście południowo-wschodniej Turcji Diyarbakırze odniosła jednak zwycięstwo.

Misja obserwacyjna Rady Europy uznała te wybory za „wolne, ale niesprawiedliwe” (proces głosowania uznany został za uczciwy, natomiast kampania i warunki, w jakich się one odbyły – nie).

wch

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.