Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2019-05-02 22:30:23]

1 maja w Warszawie ponad 300 osób przeszło, pod czerwonymi sztandarami przez centrum miasta. Podczas rozpoczynającego demonstrację wiecu Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona oraz Społecznego Forum Wymiany Myśli mówił o konieczności zjednoczenia się w walce różnych grup zawodowych i broni jaką jest strajk generalny.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznych przypomniał o powszechnym w obecnej Polsce wykluczeniu społecznym.
Przedstawicielka Komunistycznej Partii Polski mówiła o rosnących nierównościach oraz wzroście wyzysku. Przypomniała również o tym ile stracili robotnicy na obaleniu PRL.
Przedstawiciel Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że 1 maja próbują zawłaszczyć faszyści, którzy są wrogami ludzi pracy.

Demonstrujący przeszli pod kamień przy ul. wareckiej, upamiętniający miejsce w którym znajdowała się redakcja PPSowskiego "Robotnika", następnie przy dźwiękach pieśni rewolucyjnych podeszli na pl. Grzybowski. Obok czerwonych sztandarów niesiona była flaga Wenezueli na znak solidarności z ludem tego kraju zmagającym się z próbą wojskowego zamachu stanu.

Na pl. Grzybowskim demonstrujący dołączyli do wiecu organizowanego przez PPS przy kamieniu upamiętniającym zbrojną demonstrację socjalistów z listopada 1904 roku. Złożone zostały kwiaty i odśpiewana "Międzynarodówka".

Michał Warecki

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Brazylia: Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.