Litwa: Pierwsza tura wyborów prezydenckich i dwa referenda

[2019-05-13 23:23:49]

12 maja, w pierwszej turze wyborów prezydenckich na Litwie, żaden z 9 kandydatów nie zdobył ponad połowy głosów.

W drugiej turze, która odbędzie się 26 maja razem z wyborami do Parlamentu Europejskiego, zmierzy się dwoje kandydatów z największym poparciem: kandydatka konserwatystów z partii Związek Ojczyzny – Litewscy Chrześcijańscy Demokraci (TSK-LKD), była minister finansów Ingrida Šimonytė, którą poparło 31,13% wyborców (gł. z największych miast) i bezpartyjny ekonomista Gitanas Nausėda, który zdobył 30,95% głosów (gł. mieszkańców małych i średnich miast oraz rejonów wiejskich).

Trzecie miejsce zajął obecny premier Litwy, kandydat Litewskiego Związku Rolników i Zielonych (LVŽS) Saulius Skvernelis, z poparciem wielkości 19,7%.
Dopiero czwarty, znacznie słabszy wynik uzyskał kandydat Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej (LSDP) Vytenis Andriukaitis z 4,8% głosów. Piąty był niezależny Arvydas Juozaitis z 4,7% głosów.

Szósty wynik uzyskał Waldemar Tomaszewski, kandydat AWPL-ZChR i Sojuszu Rosjan, zdobywając poparcie niespełna 4% głosujących. Wygrał w trzech rejonach – solecznickim, wileńskim i wisaginińskim.

Frekwencja w wyborach wyniosła 56,85%.

Wraz z wyborami odbyły się dwa ogólnokrajowe referenda. Pierwsze, wiążące, miało wprowadzić możliwość posiadania przez obywateli Litwy podwójnego obywatelstwa. Drugie, konsultacyjne, dotyczyło zmniejszenia liczby posłów w litewskim parlamencie. Za skutecznie przeprowadzone uznano tylko to pierwsze, gdyż wzięło w nim udział 52,6% uprawnionych. 37,7% głosujących opowiedziało się w nim za zmianą konstytucji, z czego wynika, że Litwini nie uzyskali prawa do posługiwania się podwójnym obywatelstwem. Referendum konsultacyjne nie spełniło wymogu dotyczącego frekwencji przekraczającej 50%, gdyż uczestniczyło w nim 47,3% uprawnionych.

wch

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.