Niemcy: Szefowa SPD odchodzi z polityki

[2019-06-03 10:43:40]

Przewodnicząca Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD) Andrea Nahles ogłosiła, że rezygnuje z kierowania tym ugrupowaniem. Nie będzie też szefować klubowi SPD w Bundestagu, a nawet zapowiedziała całkowitą rezygnację działalności politycznej. W ten sposób wzięła ona na siebie odpowiedzialność za fatalny wynik niemieckich socjaldemokratów w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Była przedstawicielką lewicowego skrzydła partii.

W wyborach europejskich z 26 maja SPD zdobyło zaledwie 15,8 proc. głosów. Był to co prawda trzeci wynik, ale socjaldemokraci liczyli na znacznie więcej. W porównaniu z wyborami z 2014 r. SPD straciło aż 11,5 proc. poparcia i będzie mieć o 11 mandatów mniej w Parlamencie Europejskim. Reprezentować będzie ich teraz w Strasburgu 16 europosłów.

Wyraźnie lepszy wynik od SPD zanotowała nie tylko chadecka CDU/CSU, którą poparło 28,9 proc. wyborców, ale także Zieloni, którzy stanowią konkurencję dla SPD po lewej stronie niemieckiej sceny politycznej. Zdobyli oni aż 20,5 proc. głosów i zwiększyli liczbę mandatów o 10. Także lewicowa die Linke utraciła poparcie, które okazało się teraz dwa razy mniejsze niż skrajnie prawicowej Alternatywy dla Niemiec (AfD).

wch

fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.