Dania: Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne

[2019-06-05 21:17:18]

Opozycyjna Duńska Partia Socjaldemokratyczna (SD) wygrała środowe wybory parlamentarne z wynikiem 25,3 proc. i wraz z innymi partiami lewicowymi będzie miała większość w parlamencie - wynika z pierwszego sondażu exit poll.

Według sondażu drugie miejsce w wyborach zajęła centroprawicowa partia Venstre obecnego premiera Larsa Rasmussena, uzyskując 20,9 proc. poparcia, a trzecie - nacjonalistyczna Duńska Partia Ludowa z poparciem 9,8 proc. głosujących. To nacjonaliści są największymi przegranymi tych wyborów. W 2015 r. ich poparcie sięgnęło bowiem aż 21,1 proc.

W przeliczeniu na liczbę miejsc w parlamencie centrolewicowy blok przewodzony przez socjaldemokratów będzie miał 90 mandatów. Rządzący do tej pory blok centroprawicowy może liczyć jedynie na 75 miejsc w parlamencie. Pozostałe 4 mandaty przypadną partiom z Grenlandii i Wysp Owczych.

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.