Dania: Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne

[2019-06-05 21:17:18]

Opozycyjna Duńska Partia Socjaldemokratyczna (SD) wygrała środowe wybory parlamentarne z wynikiem 25,3 proc. i wraz z innymi partiami lewicowymi będzie miała większość w parlamencie - wynika z pierwszego sondażu exit poll.

Według sondażu drugie miejsce w wyborach zajęła centroprawicowa partia Venstre obecnego premiera Larsa Rasmussena, uzyskując 20,9 proc. poparcia, a trzecie - nacjonalistyczna Duńska Partia Ludowa z poparciem 9,8 proc. głosujących. To nacjonaliści są największymi przegranymi tych wyborów. W 2015 r. ich poparcie sięgnęło bowiem aż 21,1 proc.

W przeliczeniu na liczbę miejsc w parlamencie centrolewicowy blok przewodzony przez socjaldemokratów będzie miał 90 mandatów. Rządzący do tej pory blok centroprawicowy może liczyć jedynie na 75 miejsc w parlamencie. Pozostałe 4 mandaty przypadną partiom z Grenlandii i Wysp Owczych.

wch

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.