Ekwador: Zalegalizowano małżeństwa jednopłciowe

[2019-06-13 12:13:10]

Ekwadorski Sąd Najwyższy zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci. Za zmianą prawa opowiedziało się pięciu z dziewięciu sędziów.

Pięciu sędziów zdecydowało się opowiedzieć za takim prawem, gdyż ich zdaniem pozwoli ono przestrzegać praw człowieka i uniknąć dyskryminacji. Pozostała czwórka argumentowała, że zanim prawo miałoby zostać zmienione, należałoby zorganizować debatę w Zgromadzeniu Narodowym, a następnie wprowadzić poprawkę do Konstytucji z 2008 r., która zakłada, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Obowiązujące od 2015 r. przepisy przewidywały, że osoby tej samej płci mogą zawierać jedynie prawny związek partnerski, lecz nie małżeństwo.

Ekwador dołączył tym samym do takich latynoamerykańskich krajów, jak Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Kolumbia, Kostaryka i większość stanów Meksyku.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.