Ekwador: Zalegalizowano małżeństwa jednopłciowe

[2019-06-13 12:13:10]

Ekwadorski Sąd Najwyższy zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci. Za zmianą prawa opowiedziało się pięciu z dziewięciu sędziów.

Pięciu sędziów zdecydowało się opowiedzieć za takim prawem, gdyż ich zdaniem pozwoli ono przestrzegać praw człowieka i uniknąć dyskryminacji. Pozostała czwórka argumentowała, że zanim prawo miałoby zostać zmienione, należałoby zorganizować debatę w Zgromadzeniu Narodowym, a następnie wprowadzić poprawkę do Konstytucji z 2008 r., która zakłada, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Obowiązujące od 2015 r. przepisy przewidywały, że osoby tej samej płci mogą zawierać jedynie prawny związek partnerski, lecz nie małżeństwo.

Ekwador dołączył tym samym do takich latynoamerykańskich krajów, jak Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Kolumbia, Kostaryka i większość stanów Meksyku.

wch

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.