Ekwador: Zalegalizowano małżeństwa jednopłciowe

[2019-06-13 12:13:10]

Ekwadorski Sąd Najwyższy zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci. Za zmianą prawa opowiedziało się pięciu z dziewięciu sędziów.

Pięciu sędziów zdecydowało się opowiedzieć za takim prawem, gdyż ich zdaniem pozwoli ono przestrzegać praw człowieka i uniknąć dyskryminacji. Pozostała czwórka argumentowała, że zanim prawo miałoby zostać zmienione, należałoby zorganizować debatę w Zgromadzeniu Narodowym, a następnie wprowadzić poprawkę do Konstytucji z 2008 r., która zakłada, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Obowiązujące od 2015 r. przepisy przewidywały, że osoby tej samej płci mogą zawierać jedynie prawny związek partnerski, lecz nie małżeństwo.

Ekwador dołączył tym samym do takich latynoamerykańskich krajów, jak Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Kolumbia, Kostaryka i większość stanów Meksyku.

wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.