Opozycjonista burmistrzem największego miasta Turcji

[2019-06-27 22:59:22]

W Stambule odbyło się zaprzysiężenie nowego burmistrza Ekrema İmamoğlu z opozycyjnej, centrolewicowej Republikańskiej Partii Ludowej (CHP).

Nowego burmistrza czeka w 15-milionowej metropolii niełatwe zadanie. Miasto jest zanieczyszczone, ma problemy z transportem, mieszka w nim ponad pół miliona syryjskich uchodźców. W Stambule występują też duże nierówności społeczne, a wielu młodych mieszkańców nie ma pracy.

W czasie kampanii przedwyborczej İmamoğlu obiecał swoim zwolennikom zająć się wymienionymi kwestiami, lecz nie wiadomo czy uda mu się odnieść sukces, zwłaszcza że Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana w dalszym ciągu ma większość w radzie miejskiej Stambułu oraz kontroluje 23 z 39 jego dzielnic.

To prawda, że w Radzie Miejskiej Stambułu większość ma AKP, ale planujemy upublicznienie wszystkich narad i głosowań tej Rady. Zobaczymy, czy rzeczywiście zdecydują się w takiej sytuacji blokować nasze propozycje, które będą miały na celu poprawę bytu mieszkańców naszego miasta - powiedział wiceprzewodniczący CHP Oğuz Kaan Salıcı.

Sam İmamoğlu twierdzi, że w ciągu 18 dni, kiedy uprzednio pełnił funkcję burmistrza Stambułu (ze stanowiska tego został usunięty w maju, kiedy Wysoka Rada Wyborcza anulowała wynik marcowych wyborów), zorientował się, że w budżecie Stambułu łatwo będzie mu znaleźć dodatkowy miliard dolarów na pomoc najuboższym, dla których chce zorganizować darmową wodę, chleb i mleko.

Podczas kampanii przedwyborczej dużo chodziliśmy po ulicach Stambułu. İmamoğlu jest bardzo wrażliwy na biedę. Na pewno nie zapomni tego, co zobaczył - powiedział jeden z członków jego sztabu wyborczego. Dodał, że nowy burmistrz jest dobrym organizatorem, czego dowiódł już wtedy gdy kierował jedną z podmiejskich dzielnic. Beylikdüzü była dobrym testem umiejętności İmamoğlu. Tak dobrym, że mimo iż AKP jest tam bardzo silna, teraz burmistrzem jest tam człowiek z CHP. Właśnie dzięki dobrej robocie jaką wykonał tam İmamoğlu - stwierdził.

Nowy burmistrz ma 49 lat. Pochodzi z tradycyjnej muzułmańskiej rodziny. Skończył studia na Uniwersytecie Stambulskim. Początkowo pracował w firmie budowlanej swego ojca Hassana. Do CHP wstąpił w 2008 r. i już rok później został przywódcą jej młodzieżówki.

wch

fot. Wikimedia Commons

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.