Prokuratura podjęła pięć śledztw w sprawie finansów OPZZ

[2019-07-10 12:48:10]

Na początku czerwca bieżącego roku Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ podjęła pięć śledztw dotyczących nieprawidłowości finansowych w centrali Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Cztery z nich dotyczą przywłaszczenia środków finansowych przekazanych OPZZ przez Radę Dialogu Społecznego i wydatkowanych na cele niezwiązane z projektami RDS w latach 2015-2018. Chodzi tutaj o kwotę przekraczającą 1,4 mln zł. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 284 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi do 3 lat więzienia.

Piąte postępowanie dotyczy doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Rady OPZZ Województwa Mazowieckiego w kwocie ponad 50 tys. zł. Ta druga sprawa dotyczy okresu 2015-1018, gdy przewodniczącym Rady był Jerzy Wiśniewski. Chodziło o mechanizm, zgodnie z którym Konfederacja Pracy przekazywała Radzie Mazowieckiej składkę wspierającą wysokości 2-2,5 tys. zł miesięcznie, a potem Rada przelewała na prywatne konto przewodniczącego Konfederacji Pracy, Michała Lewandowskiego 1,5 tys. zł. Prokuratura mówi w tym kontekście o wprowadzaniu w błąd przedstawicieli Rady OPZZ Mazowsze i pobieraniu nienależnego wynagrodzenia. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 286 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

W pierwszych czterech śledztwach chodzi więc o marnotrawienie środków publicznych, w piątym o marnotrawienie składek związkowych. W uzasadnieniu podjęcia śledztwa prokuratura napisała o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”.

Piotr Szumlewicz

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.