Związkowa Alternatywa domaga się większej transparentności na rynku pracy

[2019-07-19 11:32:15]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaproponował pakiet na rzecz większej transparentności na rynku pracy.

Związkowcy proponują wprowadzenie jawności płac. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz argumentuje, że wprowadzenie jawności płac przyczyniłoby się do ograniczenia patologii na rynku pracy i poprawienia jakości dialogu społecznego w poszczególnych przedsiębiorstwach. Jego zdaniem jawność wynagrodzeń zwiększyłaby zaufanie do instytucji publicznych i poprawiła wizerunek spółek skarbu państwa. Zdaniem związkowców „ujawnienie wynagrodzeń, szczególnie przez osoby zajmujące ważne funkcje w życiu społecznym, ucięłoby spekulacje na temat poziomu dochodów kadry kierowniczej, polityków czy dziennikarzy. Dzięki temu powszechna stałaby się wiedza, jakie są nierówności płacowe i jaki jest realny poziom płac w poszczególnych branżach i na poszczególnych stanowiskach. Jawność płac odsłoniłaby też skalę kolesiostwa i przyznawania dobrze płatnych stanowisk rodzinom i znajomym przedstawicielom władzy”.

Ponadto Związkowa Alternatywa chce, aby pracodawcy mieli obowiązek przedstawienia informacji o planowanych wynagrodzeniach w ofertach pracy, co powinno dotyczyć wszystkich rodzajów umów.

Związkowcy twierdzą również, że potrzeba rozszerzenia listę podmiotów objętych obowiązkiem przedstawiania sprawozdań finansowych ze swojej działalności, co powinno w szczególności dotyczyć Kościoła katolickiego. „Wszystkie podmioty zaufania publicznego powinny przedstawiać pełną informację na temat swoich finansów. Dzięki temu cieszyłyby się większym zaufaniem, a ich członkowie oraz sympatycy wiedzieliby, na co są przeznaczane ich składki i darowizny. Szczególnie trudno pojąć, dlaczego obowiązku przedstawiania sprawozdań finansowych nie ma Kościół katolicki, dysponujący olbrzymimi środkami pieniężnymi, a niepoddany żadnej kontroli” – czytamy w stanowisku związku.

Związkowa Alternatywa widzi też potrzebę wprowadzenia transparentnych procedur w konkursach na kierownicze stanowiska w sektorze publicznym i spółkach skarbu państwa oraz surowych regulacji zakazujących zatrudnienia na kierownicze stanowiska osób działających w partiach politycznych i z klucza partyjnego.

Wreszcie związkowcy domagają się zrównania wynagrodzeń w sektorze publicznym pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach o tym samym stażu pracy. Szumlewicz wskazuje, że obecnie w wielu instytucjach państwowych i samorządowych istnieją olbrzymie nierówności w wynagrodzeniach pracowników wykonujących te same obowiązki. W ciągu ostatnich lat skala tych nierówności znacząco wzrosła ze względu na brak podwyżek w budżetówce, połączony z możliwością podnoszenia pensji pracownikom wskazanym przez kierowników poszczególnych placówek. Związkowa Alternatywa chce, aby ten patologiczny mechanizm powinien zostać zniesiony, a polityka płacowa powinna być uniwersalna i równo traktować wszystkich pracowników.

Agnieszka Mrozik

3 kwietnia:

1888 - Zmarł Bolesław Czerwieński, poeta i dramatopisarz, publicysta, działacz socjalistyczny, autor słów pieśni "Czerwony sztandar".

1919 - Austriacki parlament przyjął ustawę konstytucyjną o obaleniu dynastii Habsburgów i konfiskacie ich majątku.

1932 - W Poznaniu z przekształcenia NPR-Lewicy powstało Narodowe Stronnictwo Pracy.

1948 - Na południowokoreańskiej wyspie Czedżu wybuchło antyrządowe powstanie.

1950 - W Nowym Jorku zmarł Kurt Weill, kompozytor niemiecki pochodzenia żydowskiego, od 1935 mieszkający w Stanach Zjednoczonych.

1999 - Samoloty NATO zniszczyły Most Wolności na Dunaju w jugosławiańskim Nowym Sadzie.

2016 - Niemiecki dziennik „Süddeutsche Zeitung” ujawnił aferę Panama Papers.