Ukraina: Efektowne zwycięstwo partii Zełenskiego

[2019-07-24 13:40:54]

Partia nowego prezydenta Wołodymyra Zełenskiego zanotowała rekordowy wynik w niedzielnych, przyspieszonych wyborach parlamentarnych. Zdobyła w sumie aż 253 mandatów w 450-osobowej Radzie Najwyższej.

Ugrupowanie Sługa Narodu uzyskało 43,12% głosów. Kolejne miejsca zajęły: prorosyjska Opozycyjna Platforma „Za Życie” – 13,04%, Batkiwszczyna Julii Tymoszenko – 8,18%, Europejska Solidarność Petra Poroszenki – 8,12%, Głos piosenkarza Swiatosława Wakarczuka – 5,84%. Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego.

Czwarte miejsce zajęła nacjonalistyczna Radykalna Partia Ołeha Liaszki z 4,02%, tym razem nie wprowadzając do parlamentu żadnego przedstawiciela.

Nie przekraczając progu wyborczego 6 mandatów w okręgach jednomandatowych zdobył socjalliberalny, prorosyjski Blok Opozycyjny, zaś po jednym - konserwatywna Samopomoc oraz skrajnie nacjonalistyczna „Swoboda” Ołeha Tiahnyboka.

Frekwencja w wyborach wyniosła 49,84%.

Państwa Komisja Wyborcza na Ukrainie ma czas do 5 sierpnia, aby podać oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych.

Z łącznej liczby 450 miejsc w parlamencie 26 nie zostanie obsadzonych na Krymie, anektowanym przez Rosję w 2014 r. oraz na terytoriach kontrolowanych przez siły separatystów. Tam wybory się nie odbyły.

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.