Ukraina: Efektowne zwycięstwo partii Zełenskiego

[2019-07-24 13:40:54]

Partia nowego prezydenta Wołodymyra Zełenskiego zanotowała rekordowy wynik w niedzielnych, przyspieszonych wyborach parlamentarnych. Zdobyła w sumie aż 253 mandatów w 450-osobowej Radzie Najwyższej.

Ugrupowanie Sługa Narodu uzyskało 43,12% głosów. Kolejne miejsca zajęły: prorosyjska Opozycyjna Platforma „Za Życie” – 13,04%, Batkiwszczyna Julii Tymoszenko – 8,18%, Europejska Solidarność Petra Poroszenki – 8,12%, Głos piosenkarza Swiatosława Wakarczuka – 5,84%. Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego.

Czwarte miejsce zajęła nacjonalistyczna Radykalna Partia Ołeha Liaszki z 4,02%, tym razem nie wprowadzając do parlamentu żadnego przedstawiciela.

Nie przekraczając progu wyborczego 6 mandatów w okręgach jednomandatowych zdobył socjalliberalny, prorosyjski Blok Opozycyjny, zaś po jednym - konserwatywna Samopomoc oraz skrajnie nacjonalistyczna „Swoboda” Ołeha Tiahnyboka.

Frekwencja w wyborach wyniosła 49,84%.

Państwa Komisja Wyborcza na Ukrainie ma czas do 5 sierpnia, aby podać oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych.

Z łącznej liczby 450 miejsc w parlamencie 26 nie zostanie obsadzonych na Krymie, anektowanym przez Rosję w 2014 r. oraz na terytoriach kontrolowanych przez siły separatystów. Tam wybory się nie odbyły.

wch

fot. Wikimedia Commons

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.