PPL wręcza wypowiedzenia zmieniające, Związkowa Alternatywa protestuje

[2019-08-01 01:33:51]

Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze, które zarządza Lotniskiem Chopina w Warszawie, wręczy wypowiedzenia zmieniające warunki pracy 1574 z 1714 osób pracujących w Portach. Firma przesłała pismo do Powiatowego Urzędu Pracy, w którym informuje, że zwolnienia grupowe są związane z rozwiązaniem układu zbiorowego pracy z 2014 r. i wprowadzeniem w PPL nowego regulaminu wynagrodzeń oraz premiowania.

PPL zaczął wręczać wypowiedzenia zmieniające oraz składać oferty zawarcia porozumień zmieniających wszystkim pracownikom objętym zwolnieniem grupowym 16 lipca 2019 r. i proces ma potrwać 30 dni od jego rozpoczęcia, czyli zakończyć się w połowie sierpnia. Następnie firma chce podpisać nowe umowy z pracownikami w oparciu o zmieniony regulamin. Proces ma zakończyć się do końca września tego roku, a od października ma obowiązywać nowy regulamin wynagrodzeń i premiowania osób pracujących w PPL-u.

Na decyzje podjęte przez firmę ostro zareagował Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa. Zdaniem związkowców działania władz firmy są świadectwem arogancji i braku dialogu ze stroną związkową, a w konsekwencji mogą grozić paraliżem transportu lotniczego w Polsce. W piśmie przesłanym do ministra infrastruktury, Andrzeja Adamczyka i minister rodziny, pracy i polityki społecznej, Bożeny Borys-Szopy, przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz domaga się natychmiastowej interwencji rządu odnośnie sytuacji w PPL.

W piśmie przesłanym do ministrów Szumlewicz podkreśla, że „zwolnienia mają mieć charakter wypowiedzeń zmieniających, co w praktyce oznacza, że setki pracowników otrzymują nowe warunki pracy, w wielu przypadków znacznie mniej dla nich korzystne”. Związkowiec podkreśla też, że „prezes firmy nie porozumiał się w tej sprawie z zakładowymi związkami zawodowymi i nie wziął pod uwagę ich rekomendacji”.

Związkowcy alarmują, że „działania prezesa firmy strategicznej dla funkcjonowania państwa mogą doprowadzić do nieobliczalnych skutków, gdyż „objęcie zwolnieniami grupowymi ponad 90% pracowników i uzależnienie dalszej współpracy z nimi od tego czy przyjmą niekorzystne zmiany w warunkach zatrudnienia, naraża firmę na brak ciągłości funkcjonowania i paraliż całego ruchu lotniczego w Polsce”.

AM

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.