Związkowa Alternatywa domaga się wyższych płac za pracę w niedziele i święta

[2019-08-12 15:00:54]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił stanowisko, w którym przypomina o swoim postulacie obligatoryjnego wprowadzenia znacznie wyższych płac za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie.

Związkowcy wskazują na luki obecnie obowiązujących przepisów i niespójności ustawy o handlu w niedzielę. „Rząd Prawa i Sprawiedliwości lekceważy setki tysięcy pracowników wykonujących swoje obowiązki w niedziele i święta. Odrębne regulacje zostały przyjęte jedynie dla handlu i w praktyce często wcale nie są one korzystne dla świata pracy. W niedziele i święta wciąż otwartych jest mnóstwo małych sklepów, w których praca jest szczególnie ciężka i niskopłatna, a prawo pracy jest łamane na masową skalę. Jednocześnie pracownicy dużych placówek handlowych ciężej i dłużej pracują w piątki i soboty, nie otrzymując za swoją pracę dodatkowego wynagrodzenia – czytamy w dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

Związkowa Alternatywa domaga się korzystnych płacowo regulacji, które dotyczyłyby wszystkich branż. „Opowiadamy się za 2,5 razy wyższymi wynagrodzeniami za każdą pracę w niedziele i święta, niezależnie od branży i regionu. Nowe rozwiązania dotyczyłyby między innymi handlu, gastronomii, ochrony energetyki, policji, wojska, służby zdrowia czy transportu. Dla wielu pracowników, którzy pracują w niedziele i święta, byłby to znaczący wzrost zarobków”. Związkowcy wskazują, że takie rozwiązanie byłoby bodźcem dla całego rynku pracy na rzecz wyższych płac oraz mogłoby ułatwić wielu osobom łączenie obowiązków zawodowych i rodzinnych, ponieważ praca w niedziele dawałaby możliwość wypracowania godnych zarobków w krótszym czasie niż dotychczas. Autorzy stanowiska podkreślają też, że „wyższe stawki dotyczyłyby tak umów etatowych, jak i umów cywilno-prawnych”.

Związkowcy apelują jednocześnie o wprowadzanie wyższych płac za pracę w niedziele i święta przez poszczególne firmy. „Póki rozwiązanie to nie jest przyjęte przez władze centralne, apelujemy do odpowiedzialnych pracodawców o włączenie dobrych praktyk do swoich firm i podniesienie stawek za prace w niedziele”. Związkowa Alternatywa zadeklarowała też, że liczy na wsparcie jej postulatu przez część kandydatów w kampanii wyborczej.

AM

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.