Konwencja wyborcza lewicy za nami

[2019-08-25 14:45:55]

Wydaje się, że konwencja wypadła dobrze. Choć, moim zdaniem, pominięto kilka istotnych spraw.

Należą do nich np. zasadność obecności wojsk amerykańskich w Polsce, a zwłaszcza ich finansowanie pieniędzmi polskich pracowników, polityka wobec Rosji i Chin, stosunek do Iranu i świata arabskiego, wizja funkcjonowania systemu emerytalnego, fasadowość polityki rynku pracy i zwalczania bezrobocia, oraz rozwiązanie węzła gordyjskiego, jakim jest polityka ekologiczna redukująca miejsca pracy w górnictwie i energetyce. Wreszcie, czas pracy, o ile go skracać?

Do tego trzeba zadać sobie pytanie: jakie będzie medialne oddziaływanie konwencji i przedstawionej oferty wyborczej w kraju, gdzie lewica jako taka, w zasadzie pozbawiona jest mediów. W rezultacie, wydarzenia przez nią organizowane, w łatwy sposób są ośmieszane albo pomijane jako nieistotne przez kluczowe media, które sympatyzują zwykle z PiS lub KO/PO.

tr
W sobotę 24 sierpnia w Warszawie odbyła się konwencja wyborcza Lewicy: zawiązanej niedawno koalicji SLD, Lewicy Razem i Wiosny, a także mniejszych partii, wśród nich Unii Pracy i PPS. Koalicja zaprezentowała hasło "Łączy nas przyszłość", które nawiązuje do zwycięskiej kampanii wyborczej Aleksandra Kwaśniewskiego pod hasłem "Wybierzmy przyszłość" z 1995 roku.

Otwarcie konwencji rozpoczęło wystąpienie Marceliny Zawiszy (Lewica Razem), koncentrującej się na problematyce służby zdrowia. Anna Maria Żukowska (SLD) i Beata Maciejewska (Wiosna) skupiły się natomiast na kwestii kobiecej, edukacji i rozdziale Kościoła od państwa. W wystąpieniach padły propozyche zwiększenia finansowania służby zdrowia do poziomu 7% PKB, prawa do przerywania ciąży do 12 tygodnia, wprowadzenia świeckiej szkoły z bezpłatnymi posiłkami oraz realnego rozdziału państwa i kościoła, wraz ze zmniejszeniem jego publicznego finansowania.

Kolejne duże wystąpienie było udziałem Adriana Zandberga. W swej wypowiedzi skupił się on na prawach pracowniczych i kwestiach płacowych. Zaproponował rozszerzenie praw pracowniczych typowych dla umów o pracę na umowy-zlecenia i umowy o dzieło, jak też podniesienie płacy minimalnej do 2700 zł brutto. Zapowiedział także kroki na rzecz budowy państwa opiekuńczego w stylu skandynawskim, łączącego powszechność zatrudnienia, transfery socjalne oraz wysoki standard usług publicznych. Nieoczekiwanie dla wszystkich, Zandberg opowiedział się również za rewizją stosunków zagranicznych ze Stanami Zjednoczonymi, przede wszystkim w zakresie wywierania przez USA nacisków w sprawie form reprywatyzacji i restytucji przedwojennego mienia. Ponadto, wspomniał również o upowszechnieniu zapłodnień in vitro z dofinansowaniem państwa oraz o tanich mieszkaniach i lekach, finansowanych w ramach celowej polityki państwa.

Następcą Zandberga na trybunie był Włodzimierz Czarzasty. Przewodniczący SLD połączył w swoim wystąpieniu kwestię praw obywatelskich i pracowniczych, jak też odniósł się do funkcjonowania w Polsce zasad sprawiedliwości, zarówno proceduralnej, jak i społecznej. Zapowiedział kroki odnośnie postawienia ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry przed Trybunałem Stanu oraz większą przejrzystość procedur w wymiarze sprawiedliwości.

Po wystąpieniu Czarzastego, na trybunę wkroczył Robert Biedroń, który mówił o związkach partnerskich dla wszystkich chętnych, roli państwa w szerzeniu tolerancji i przeciwdziałaniu dyskryminacji, jak też o zwiększeniu środków na budowę żłobków i przedszkoli, oraz na temat likwidacji IPN.

Tomasz Rysz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).